Za što je dobar cvijet soli
Pravi kuhari znaju da ako volite svojim kulinarskim specijalitetima dati poseban štih, cvijet soli idealan je začin za vas
Cvijet soli je vrlo cijenjen u gastronomiji zbog nježne teksture i blagog okusa, tako da daje jednu posebnu aromu raznim specijalitetima.
Francuski naziv ovog vrijednog začina jest Fleur de sel i označava najkvalitetniju vrstu soli koja se dobiva u posebnim uvjetima.
Riječ je o tankom sloju kristalića soli koje možemo naći na površini mora koje isparava i za njegovo prikupljanje treba vrlo iskusna i mirna ruka.
Njezina dragocjenost je u tome što se skuplja samo u određenim dobima dana i godine - u rano jutro ili kasno navečer kad nema vjetra, odnosno u srpnju i kolovozu.
Kao što mu i samo ime govori, cvijet soli dobio je ime po kristalićima koji podsjećaju na cvijet te je vrlo cijenjen u kulinarstvu jer je mnogo čišći od morske soli i na okus blaži.
Cvijet soli sadrži 7 posto natrijevog klorida, 0,1 posto kalijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida te 0,2 posto magnezijevog sulfata.
Iako dolazi iz Francuske, proizvodi se i kod nas, konkretno u ninskoj i paškoj solani gdje se pojavljuje na površini bazena, dok se obična sol taloži na dnu bazena.
Sve u svemu, kupite jednu kutijicu i držite za posebne prilike, sjajna stvar!
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar