« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ZNATE LI?

Za što je dobar cvijet soli

Pravi kuhari znaju da ako volite svojim kulinarskim specijalitetima dati poseban štih, cvijet soli idealan je začin za vas

Cvijet soli
Cvijet soli (Arhiva)
Više o

sol

,

cvijet soli

Cvijet soli je vrlo cijenjen u gastronomiji zbog nježne teksture i blagog okusa, tako da daje jednu posebnu aromu raznim specijalitetima.

Francuski naziv ovog vrijednog začina jest Fleur de sel i označava najkvalitetniju vrstu soli koja se dobiva u posebnim uvjetima.

Riječ je o tankom sloju kristalića soli koje možemo naći na površini mora koje isparava i za njegovo prikupljanje treba vrlo iskusna i mirna ruka.

Njezina dragocjenost je u tome što se skuplja samo u određenim dobima dana i godine - u rano jutro ili kasno navečer kad nema vjetra, odnosno u srpnju i kolovozu.

Kao što mu i samo ime govori, cvijet soli dobio je ime po kristalićima koji podsjećaju na cvijet te je vrlo cijenjen u kulinarstvu jer je mnogo čišći od morske soli i na okus blaži.

Cvijet soli sadrži 7 posto natrijevog klorida, 0,1 posto kalijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida te 0,2 posto magnezijevog sulfata.

Iako dolazi iz Francuske, proizvodi se i kod nas, konkretno u ninskoj i paškoj solani gdje se pojavljuje na površini bazena, dok se obična sol taloži na dnu bazena.

Sve u svemu, kupite jednu kutijicu i držite za posebne prilike, sjajna stvar!

10.04.2021. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.04.2021. 10:35
    od soli sta dalje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh