Čajevi mogu biti opasni po zdravlje, evo rješenja
Ukoliko dodajete limun u čaj, nastojte to činiti nakon što izvadite vrećicu, obzirom da limun snižava pH vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj
Čaj je, uz vodu, najpopularnije piće na svijetu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je velika količina čaja povezana s različitim zdravstvenim poteškoćama.
U studiji objavljenoj 2013. godine, gdje je testirano 30 vrsta čajeva, otkriveno da svi imaju visok udio žive, koja može prouzročiti probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima. Ovisno o dužini kuhanja, udio metala bio je različit. U nekim je, osim žive, pronađen i aluminij.
Jeftinije vrste čajeva imale su i visok udio fluorida, objavila je studija objavljena 2013. godine. Kod skupljih vrsta udio fluorida bio je manji. Prekomjerna konzumacija fluorida može štetiti zubima, kostima i zglobovima. Ne preporuča se čajeve s visokim udjelom fluorida piti na prazan želudac, jer to pomaže apsorpciji u organizam.
Ipak, problemi nisu nerješivi. Prvo, nastojte kuhati čaj kraće od tri minute. Izbjegavajte čajeve regija koje su zagađenije, poput Kine, Indije i Šri Lanke. Čajevi iz Kine imaju visok udio žive i aluminija, koje su posljedica zagađenoga tla i teške industrije.
Nastojte kuhati prirodne čajeve, u listićima ili zrnima, umjesto onih u vrećicama. Obično je čaj u vrećici lošije kvalitete, s vrlo malim udjelom prirodnih sastojaka.
Osim toga, ukoliko pijete čaj iz vrećice, nastojte vrećicu čim prije maknuti iz šalice. Ukoliko dodajete limun u čaj, nastojte to činiti nakon što izvadite vrećicu, obzirom da limun snižava pH vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.
Nastojte piti različite vrste čaja, nemojte piti čaj samo jednoga proizvođača. Bez obzira što volite čaj od mente ili kamilice, pijte ih od različitih proizvođača, obzirom da različite vrste i marke čajeva imaju različite udjele štetnih sastojaka.
Novi komentar