Metro-portal.hr

objavljeno 17.02.2016. 17:32:31
UPS

Čajevi mogu biti opasni po zdravlje, evo rješenja

Ukoliko dodajete limun u čaj, nastojte to činiti nakon što izvadite vrećicu, obzirom da limun snižava pH vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj

Nastojte uvijek pripremati čaj od listića
Nastojte uvijek pripremati čaj od listića (Wikipedia)

Čaj je, uz vodu, najpopularnije piće na svijetu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je velika količina čaja povezana s različitim zdravstvenim poteškoćama.

U studiji objavljenoj 2013. godine, gdje je testirano 30 vrsta čajeva, otkriveno da svi imaju visok udio žive, koja može prouzročiti probleme sa srcem, bubrezima i reproduktivnim organima. Ovisno o dužini kuhanja, udio metala bio je različit. U nekim je, osim žive, pronađen i aluminij. 

Jeftinije vrste čajeva imale su i visok udio fluorida, objavila je studija objavljena 2013. godine. Kod skupljih vrsta udio fluorida bio je manji. Prekomjerna konzumacija fluorida može štetiti zubima, kostima i zglobovima. Ne preporuča se čajeve s visokim udjelom fluorida piti na prazan želudac, jer to pomaže apsorpciji u organizam.

Ipak, problemi nisu nerješivi. Prvo, nastojte kuhati čaj kraće od tri minute. Izbjegavajte čajeve regija koje su zagađenije, poput Kine, Indije i Šri Lanke. Čajevi iz Kine imaju visok udio žive i aluminija, koje su posljedica zagađenoga tla i teške industrije.

Nastojte kuhati prirodne čajeve, u listićima ili zrnima, umjesto onih u vrećicama. Obično je čaj u vrećici lošije kvalitete, s vrlo malim udjelom prirodnih sastojaka.

Osim toga, ukoliko pijete čaj iz vrećice, nastojte vrećicu čim prije maknuti iz šalice. Ukoliko dodajete limun u čaj, nastojte to činiti nakon što izvadite vrećicu, obzirom da limun snižava pH vrijednost čaja, a to pomaže metalima da se lakše ispuste u čaj.

Nastojte piti različite vrste čaja, nemojte piti čaj samo jednoga proizvođača. Bez obzira što volite čaj od mente ili kamilice, pijte ih od različitih proizvođača, obzirom da različite vrste i marke čajeva imaju različite udjele štetnih sastojaka.

17.02.2016. 17:32:31
http://metro-portal.hr/cajevi-mogu-biti-opasni-po-zdravlje-evo-rjesenja/96567/