« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH - PROGRAM

'Buđenje proljeća' ovog vikenda na daskama ZKM-a

'Buđenje proljeća' je kontroverzna suvremena drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata nastala prema istoimenom djelu s kraja 19. st, a posvećena je roditeljima i učiteljima

Buđenje proljeća
Buđenje proljeća (ZKM)
Više o

ZKM

,

mladi

,

zagreb-info

,

Buđenje proljeća

,

kontroverzna predstava

,

seksualno sazrijevanje

Buđenje proljeća, suvremenu dramu o seksualnom sazrijevanju adolescenata imat ćete prilike pogledati na daskama Zagrebačkog kazališta mladih 27.,28. i 30. studenog.

'Buđenje proljeća' uprizoreno je prema istoimenom djelu iz 1891., njemačkog književnika  Franka Wedekinda koji je svjetsku slavu stekao istoimenom dramom, a koju je opisao kao tragediju djetinjstva, posvetivši je roditeljima i učiteljima.

Upravo su je roditelji doživjeli kao napad na tradiciju, vlastiti autoritet i skrnavljenje svetih prava.

'Buđenje proljeća' suvremena je drama o seksualnom sazrijevanju adolescenata. U njoj se očituje autorova težnja da prokaže lažni građanski moral i pokaže kobne posljedice društvenih konvencija koje sputavaju ili iskrivljuju prirodne nagone.

buenje.jpg
Buđenje proljeća

'Oslobođena' čovjeka prikazao je u duhu utopijskih elemenata modernog društva koje zazire od konvencija i licemjerja.

1906., kada je praizvedena, Wedekindova drama sablaznila je gledatelje i čuvare ćudoređa otvorenim prikazivanjem dječje spolnosti.

Predstava Olivera Frljića je metafora društva istraumatiziranog licemjerjem katoličkih zabrana. Wedekindovi mladi junaci u ovoj predstavi ne sablažnjavanju otkrivanjem svoje spolnosti već činjenicom da im je ta mogućnost nasilno oduzeta.

U predstavi glume Jadranka Đokić, Ksenija Marinković, Nina Violić, Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Milivoj Beader i Zoran Čubrilo.

Cijena ulaznice: 60 kn
Organizirani posjet: 40 kn
Đaci, studenti, umirovljenici: 30 kn

Više informacija na http://www.zekaem.hr/

25.11.2010. 14:00:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh