« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
PROBLEMI

Žene ne bi trebale raditi noćne smjene

Žene koje rade noćne smjene imaju 20 posto veću vjerojatnost da će razviti neki oblik raka, a posebno su izložene medicinske sestre

Trebate paziti...
Trebate paziti... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

žene

,

posao

,

noćna smjena

Raščlanjujući rizik prema vremenu provedenom u noćnom radu, kineski istraživači predvidjeli su da se rizici povećavaju za oko 3.3 posto za svakih pet godina provedenih u redovitom radu u noćnim smjenama.

"S obzirom na rastuću prevalenciju smjenskog rada diljem svijeta i velik javni teret liječenja raka, pokrenuli smo ovu studiju kako bismo skrenuli pozornost javnosti na ovaj problem", rekao je glavni autor dr. Xueliei Ma, onkolog u Zapadnokineskom medicinskom centru Sveučilišta Sichuan.

Istraživači su otkrili da su radnici u noćnim smjenama imali 41 posto veću vjerojatnost da će oboljeti od raka kože i 32 posto veću vjerojatnost da će dobiti rak dojke.

Međutim, povećan rizik od raka dojke uočen je samo u europskoj i sjevernoameričkoj populaciji.

Studija, objavljena u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, analizirala je ljude i po djelatnostima kojima se bave te otkrila da su medicinske sestre koje su radile noćne smjene imale najveći porast rizika od raka od bilo koje druge skupine.

"Jedno od mogućih objašnjenja za povećan rizik od raka u populaciji medicinskih sestara koje rade u noćnim smjenama može se odnositi na specifične zahtjeve posla", vjeruje dr. Ma.

Prethodne studije sugerirale su da će ljudi koji rade u noćnim smjenama vjerojatnije imati problema s pronalaženjem vremena za tjelovježbu. Također su im utvrđene nezdravije prehrambene i životne navike, poput pušenja, koje je glavni čimbenik rizika za rak i niz drugih bolesti

10.08.2022. 20:04:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.08.2022. 21:47
    Noc je za spavanje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh