« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
HAKER OD MALIH NOGU

Britanski tisak objavljuje dijelove biografije Juliana Assangea

Kao dječak Assange je živio nasuprot trgovini elektroničkim uređajama i tada je počela njegovo kompjutersko obrazovanje. Do 1991., već je bio najbolji australski haker

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Guardian

,

biografija

,

Julian Assange

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange prerušio se u ženu kako bi izbjegao agentima američke obavještajne službe koji su ga pratili, pišu David Leigh i Luke Harding, novinari britanskog dnevnika Guardian koji u ponedjeljak donosi izvatke iz njihove knjige. Autori biografije naslovljene "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" (Unutar Assangeova rata protiv tajnosti), otkrivaju pojedinosti iz djetinjstva najpoznatijeg svjetskog hakera koji je biološkog oca upoznao tek kad je imao 27 godina i tada otkrio da je sam očeva slika i prilika, piše Hina.

O događaju kada se Assange prerušio u ženu i više od dva sata bježao pred agentima CIA-e koji su ga pratili iako za to "nisu imali nikakvih dokaza", autori pišu da se zbio u Engleskoj. Assange i sada boravi u Velikoj Britaniji gdje je dužan javljati se policiji budući da je pušten uz jamčevinu iz pritvora kamo je dospio temeljem švedskog zahtjeva za izručenje po optužbama za silovanje. Britansko pravosuđe o švedskome zahtjevu odlučit će 7. i 8. veljače. Assangeov otac i majka razišli su se dok je on bio dijete te kad je danas 39-godišnji Australijanac upoznao oca ustanovio je da je naslijedio buntovnički karakter i analitički, logički duh tog nekonvencionalnog čovjeka.

Kao dječak Assange je živio nasuprot trgovini elektroničkim uređajama i tada je počela njegovo kompjutersko obrazovanje. Do 1991., već je bio najbolji australski haker i tada je s dvojicom kolega osnovao International Subversives magazine (Međunarodni subverzivni časopis) koji je nudio uputstva kako probiti sustav telefonije i besplatno razgovarati. Protiv Assangea vodi se istraga i zbog toga jer je internetska stanica WikiLeaks, koje je on osnivač, objavila više od 250.000 diplomatskih izvješća i depeši američke diploamcije. Američko savezno tužilaštvo nije službeno optužilo Asangea niti zatražilo njegovo izručenje.

31.01.2011. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh