« Kazalište
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
KEREMPUH

Brešanov Hamlet najbolja predstava Dana satire

Najbolja predstava u cjelini 38. "Dana satire Fadila Hadžića" je "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Vinka Brešana

Završili su 38. Dani satire Fadila Hadžića
Završili su 38. Dani satire Fadila Hadžića (Arhiva)
Više o

nagrade

,

Kerempuh

,

Dani satire

,

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Najbolja predstava u cjelini 38. Dana satire Fadila Hadžića je Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja Ive Brešana u režiji Vinka Brešana i izvedbi dramskog ansambla Gradskoga satiričkog kazališta "Kerempuh" te joj je pripala Velika nagrada "Večernjeg lista", objavljeno je u zagrebačkome kazalištu "Kerempuh gdje su dodjelom nagrada i završeni ovogodišnji "Dani satire Fadila Hadžića.

Ravnatelj kazališta Kerempuh Duško Ljuština primio je tu nagradi istaknuvši kako je ona "kruna godine u kojoj 'Kerempuh' proslavlja svoj 50. rođendan".

Da su "Dani satire Fadila Hadžića" doista kazališni festival na kojemu se najviše nagrađuju glumci, potvrdilo je i pet ravnopravnih glumačkih nagrada koje su dodijeljene hrvatskim glumcima Filipu Deteliću, Goranu Navojcu i Borku Periću za uloge u "Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja" te srbijanskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić i slovenskoj glumici Mileni Zupančić.

Nagradu Sabrija Biser koja se dodjeljuje mladom glumcu ili glumici za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike, na ovim "Danima satire Fadila Hadžića" primila je Mirela Videk za ulogu u predstavi "Thiscasting" Mirana Kurspahića.

Nagradu Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike primio je slovenski glumac Alojz Sever za ulogu u predstavi "Boris, Milena, Radko" Dušana Jovanovića.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Krešimir Dolenčić za Moliereova "Tartuffea" u izvedbi studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je pak Goranu Jevtiću za njegovu interpretaciju glavne ženske uloge u Nušićevoj "Gospođi Ministarki" u izvedbi beogradskoga "Pozorišta Boško Buha".

Slovenski glumac Radko Polič primio je pak Nagradu za najbolju mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek za ulogu u predstavi "Boris, Milena, Radko".

Dodijeljena su i posebna priznanja - za dramaturgiju Željki Udovičić Pleština, studentima zagrebačke Akademije dramske umjetnosti za izvedbu Moliereova "Tartuffea" te Prešernovom gledališču Kranj i Mestnom gledališču Ptuj za glazbu u predstavi "Mrtvac dolazi po dragu" Svetlane Makarović, u režiji Jerneja Lorencija.

U ime nagrađenih zahvalio je Krešimir Dolenčić koji je, među ostalim, spomenuo istinitu anegdotu s početka Drugoga svjetskog rata kada su tadašnjega britanskog premijera Winstona Churchilla obavijestili da će se morati 'srezati' državni budžet i da će u to biti uključena i kultura, a Churchill im je odgovorio: "ali zašto ćemo se onda uopće boriti". Tu su Dolenčićevu primjedbu nazočni pozdravili velikim pljeskom.

O svim nagradama, osim o nagradi publike, odlučivao je tročlani žiri u sastavu novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović, profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Darko Lukić i glumac Goran Grgić

Na ovogodišnjim "Danima satire Fadila Hadžića" izvedene su najbolje predstave prema odabiru izbornice festivala teatrologinje i kazališne kritičarke Mani Gotovac.

Izbornica se odlučila za predstave u kojima se kritizira obiteljski, društveni i politički život jer se oni ne mijenjaju nego dobivaju nove obrasce.

Nakon dodjele nagrada, splitski novinari i pisci Boris Dežulović i Predrag Lucić nastupili su u svojim "Melodijama bratstva i prvenstva", a koncert je održala kazališna grupa "Chishche Lishche".

22.06.2014. 08:43:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh