« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKO KATASTROFA

BP je prije eksplozije znao za niz problema na Deepwater Horizonu

Istražitelj BP-a kaže da su nekoliko sati prije katastrofe postojali znakovi upozorenja da će se nešto loše dogoditi

BP naftna mrlja Deepwater Horizon
BP naftna mrlja Deepwater Horizon (Getty Images)
Više o

BP

,

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

naftna platforma

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

,

brojke

,

zlouporaba položaja

Katastrofalne pogreške događale su se tek nekoliko sati, pa i minuta prije eksplozije koja je uzrokovala potonuće naftne platforme Deepwater Horizon kompanije British Petroleum te izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu - pokazao je to memorandum koji su objavila dvojica američkih kongresnika, Henry Waxman i Bart Stupak, prenosi Reuters.

Ovu informaciju kongresnici su dobili od istražitelja BP-a koji tvrdi da je bušilica bila pod prevelikim pritiskom, što je bio ''pokazatelj velike abnormalnosti'' i vjerojatno uzrokovao eksploziju, a slijedom toga i ogromne količine nafte u cijelom zaljevu s kojom se tisuće ljudi još uvijek bori.

U memorandumu se ne spominje tko je donosio odluke nakon što je problem otkriven, a BP nije dao nikakav komentar. U memorandumu se spominje i da je BP imao velikih problema s opremom nekoliko sati prije tragedije, kao i da je istraga pokazala zabrinutost zbog održavanja i inspekcija BP-a.

Osim toga, 51 minutu prije eksplozije uočena su tri znaka upozorenja jer je nafta iz izvora počela izlaziti nekontrolirano. Oko 18 minuta prije eksplozije uočen je abnormalan pritisak kombinacije tekućina poznatih kao blato za bušenje, čija je namjena kontrolirati tok nafte i plina. Pumpa je zatvorena, ali pritisak se povećao i došlo je do eksplozije.

Transocean, tvrtka koja je za BP upravljala procesom bušenja, rekla je da odgovornost leži na britanskoj kompaniji, a dužnosnici BP-a i Transoceana sutra bi trebali ponovno svjedočiti pred američkim Kongresom.

26.05.2010. 11:46:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh