« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
PRILIKA

Ahmadinedžad traži da Obama i Medvedev podrže nuklearni sporazum

Nema više izvlačenja, izjavio je iranski predsjednik obraćajući se američkom i ruskom predsjedniku

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Mahmud Ahmadinedžad

,

Dmitrij Medvedev

,

iranski nuklearni program

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad zatražio je u srijedu da SAD i Rusija podrže nuklearni sporazum Irana, Turske i Brazila, nazvavši ga posljednjom "prilikom" za rješavanje razmirica s velikim silama.

"Sporazum o razmjeni goriva predstavlja najbolju priliku, napravili smo veliki korak naprijed i rekli nešto vrlo važno. Nema više izvlačenja", kazao je Ahmadinedžad u televizijskoj izjavi, obraćajući se američkom i ruskom predsjedniku.

Američki predsjednik Barack Obama "trebao bi biti svjestan da mu Iranci, ako ne prihvati ovu priliku, neće pružiti drugu", kazao je Ahmadinedžad.

Sporazum između Irana, Turske i Brazila, potpisan 17. svibnja u Teheranu, predviđa zamjenu 1200 kilograma niskoobogaćenog (3,5 posto) iranskog uranija za 120 kilograma visokoobogaćenog (20 posto) uranija koji bi trebala osigurati Bečka skupina zemalja kad se usklade sve pojedinosti. Iran će taj uranij upotrijebiti u reaktoru u medicinske svrhe, a zamjena bi se trebala organizirati u Turskoj.

Ahmadinedžad je ruskog predsjednika pozvao da još jednom razmisli hoće li prihvatiti američko stajalište o nametanju novih sankcija Iranu. "Takva ruska odluka za Iran bi bila neprihvatljiva", dodao je. (hina/metro-portal)

26.05.2010. 12:36:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh