« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
RECEPTI

Božićna purica s mlincima - recept za prste polizati

Malo smo pregledali YouTube i pronašli recept koji je definitivno sjajan (isprobano!) i rado vam ga preporučujemo za današnji ručak

Ovo je prefino!
Ovo je prefino! (Arhiva)
Više o

recept

,

purica s mlincima

Purica s mlincima tradicionalno je na blagdanskom stolu za božićni ručak u mnogim krajevima Hrvatske

Kulinarski sajtovi i forumi prepuni su odličnih recepata, naš je favorit ovaj koji smo pronašli na YouTube, pa isprobajte i uživajte (jest da je recept za Thanksgiving, no pečena purica je pečena purica, mlince lako dodate).

Recept za puricu s mlincima

Sastojci

1 purica srednje veličine
1/2 litre pilećeg temeljca
200 ml bijelog vina
stabljika celera
2 do 3 mrkve
glavica crvenog luka
pola jabuke
maslinovo ulje
bosiljak, ružmarin i drugi začini po želji
sol, papar

Priprema

Puricu je najbolje nasoliti dan prije, no ako ste zaboravili, krenite odmah - dobro utrljajte sol u kožu, ubacite i u nutrinu barem dva-tri prstohvata i ostavite jedno sat vremena, ako već ne možete više. Začine, papar i maslinovo ulje nakon toga utrljajte ispod kože, pazeći pritom da ostane cijela - samo je malo zadignite gdje možete, ako vam baš ne ide, neka sve bude utrljano u kožu.

Nadjenite puricu glavicom crvenog luka i očišćenom mrkvom kako bi zadržali vlažnost iznutra, a batke povežite uzicom, dok bi krilca trebali okrenuti da ne zagore.

Sad je vrijeme za pripremanje protvana - narežite luk, celer i mrkvu na velike komade, preko njih stavite rešetku i dodajte vino i pileći temeljac.

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i zatim stavite protvan u nju, a duljina pečenja je jednostavna - za svaki kilogram treba vam pola sata. Naravno, tijekom pečenja povremeno nakratko otvorite pećnicu i prelijte puricu sokovima iz protvana.

Mlinci se pripremaju jednostavno - natrgate ih na manje komade u veću posudu, prelijete vrelom vodom tako da budu potopljeni u nju i ostavite dvije minute. Procijedite, stavite u poseban protvan i zalijte sokovima iz protvana u kojem ste pekli puricu.

Evo i filmića, uživajte!

 

25.12.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh