Božićna purica s mlincima - recept za prste polizati
Malo smo pregledali YouTube i pronašli recept koji je definitivno sjajan (isprobano!) i rado vam ga preporučujemo za današnji ručak
Purica s mlincima tradicionalno je na blagdanskom stolu za božićni ručak u mnogim krajevima Hrvatske
Kulinarski sajtovi i forumi prepuni su odličnih recepata, naš je favorit ovaj koji smo pronašli na YouTube, pa isprobajte i uživajte (jest da je recept za Thanksgiving, no pečena purica je pečena purica, mlince lako dodate).
Recept za puricu s mlincima
Sastojci
1 purica srednje veličine
1/2 litre pilećeg temeljca
200 ml bijelog vina
stabljika celera
2 do 3 mrkve
glavica crvenog luka
pola jabuke
maslinovo ulje
bosiljak, ružmarin i drugi začini po želji
sol, papar
Priprema
Puricu je najbolje nasoliti dan prije, no ako ste zaboravili, krenite odmah - dobro utrljajte sol u kožu, ubacite i u nutrinu barem dva-tri prstohvata i ostavite jedno sat vremena, ako već ne možete više. Začine, papar i maslinovo ulje nakon toga utrljajte ispod kože, pazeći pritom da ostane cijela - samo je malo zadignite gdje možete, ako vam baš ne ide, neka sve bude utrljano u kožu.
Nadjenite puricu glavicom crvenog luka i očišćenom mrkvom kako bi zadržali vlažnost iznutra, a batke povežite uzicom, dok bi krilca trebali okrenuti da ne zagore.
Sad je vrijeme za pripremanje protvana - narežite luk, celer i mrkvu na velike komade, preko njih stavite rešetku i dodajte vino i pileći temeljac.
Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva i zatim stavite protvan u nju, a duljina pečenja je jednostavna - za svaki kilogram treba vam pola sata. Naravno, tijekom pečenja povremeno nakratko otvorite pećnicu i prelijte puricu sokovima iz protvana.
Mlinci se pripremaju jednostavno - natrgate ih na manje komade u veću posudu, prelijete vrelom vodom tako da budu potopljeni u nju i ostavite dvije minute. Procijedite, stavite u poseban protvan i zalijte sokovima iz protvana u kojem ste pekli puricu.
Evo i filmića, uživajte!
Novi komentar