« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NEMA NAPUŠTANJA

Boris Tadić: BiH mora opstati, kao i Hrvati u njoj

Srbijanski predsjednik naglasio je da se cjelovitost Bosne i Hercegovine nikako ne smije dovoditi u pitanje

Boris Tadić
Boris Tadić (Getty Images)
Više o

Boris Tadić

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Beogradu kako ni jedna od susjednih zemalja ne smije dovoditi u pitanje cjelovitost Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da Hrvati u toj zemlji trebaju dobiti institucionalna jamstva za svoju političku autonomiju.

Tadić je rekao i kako među političarima triju konstitutivnih naroda u toj zemlji ne vidi ''najmanji zajednički nazivnik'' te da će veliku pozornost tom problemu pridati zajedno s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. U izjavi koju prenosi srbijanska agencija Tanjug, Tadić je kazao kako će zajedno s Josipovićem upozoriti na probleme u BiH, naglasivši da  to neće činiti kako su to ''činili bivši predsjednici Srbije i Hrvatske, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman''.

Komentirajući sve glasnije zahtjeve hrvatskih političara u BiH za nekim oblikom političke autonomije, Tadić je rekao kako hrvatski interesi u BiH moraju dobiti oblik institucionalnih jamstava, ali da nitko ne smije razmišljati o odlasku iz BiH.

''Ne smije se ni po koju cijenu dopustiti da Hrvati korak po korak počnu napuštati BiH, a ima mnogo signala koji svjedoče o takvom procesu. Odlazak bilo kojeg naroda iz BiH, bilo u ratu ili miru, podrazumijeva nastanak novih napetosti ili sukoba'', poručio je.

Podsjetivši kako i međunarodna zajednica želi ustavne promjene u BiH, Tadić je izrazio spremnost sudjelovati u tom procesu, ali ne i spremnost nametati rješenja. U samoj Bosni i Hercegovini se, dodao je, na kraju mora naći rješenje i svi moraju biti pomagači u tom procesu, ali ne smiju se nametati rješenja jer će biti odbijena i neće funkcionirati. (hina/metro-portal)

29.10.2010. 22:36:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    01.11.2010. 20:24
    Zasto ne bih opstala a i katolici u njoj, sta je upitno gospodine Tadicu, otkud hrvati u Bosni. Neces valjda reci da su bosanski pravoslavci Srbi?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh