« Žene
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca

Borba za Ženu! ne smije stati

Nažalost i u 21. stoljeću žene su žrtve ubojstava i brutalnih oblika seksualnog nasilja

Napad kiselinom ‘Acid attack’ prvi je put zabilježen 1983. godine u Bangladešu. Muškarci polijevaju žene solnom kiselinom po licu, što je osveta za odbijanje seksualnog odnosa ili udaje.
Napad kiselinom ‘Acid attack’ prvi je put zabilježen 1983. godine u Bangladešu. Muškarci polijevaju žene solnom kiselinom po licu, što je osveta za odbijanje seksualnog odnosa ili udaje. (Getty Images)
Više o

ženska prava

,

Maria Soledad Vela

,

GSŽ

,

nasilje nad ženama

Svjetski mediji prošle su subote gotovo s podsmijehom prenijeli vijest kako je ekvadorska političarka María Soledad Vela predložila da se novim ustavom ženama zajamči pravo na uživanje u seksualnoj sreći. Kritičari ističu kako bi ta tema trebala ostati intimnom stvari pojedinca. No mnoge žene, žrtve raznih oblika seksualnog nasilja, zacijelo se neće složiti s takvom ocjenom.

Nevjerojatna je činjenica da žene i u 21. stoljeću moraju strahovati za svoj život samo zato što su žene. Jučerašnji ‘prosvjed u bijelom’ u Bukureštu javni je podsjetnik na obiteljsko nasilje koje je znakovito ocijenjeno ‘najvećim problemom današnjeg rumunjskog društva’.

Bizarni primjeri nasilja

Ipak, muževljevi šamari i šljive pod okom, iskorištavanje žena u seksualnoj industriji, napose prostituciji, kao i trafficking, suvremeni oblik trgovanja ljudima i ropstva, gotovo da se čine kao lako rješivi problemi kada ih se usporedi s nevjerojatnom količinom okrutnosti i nasilja s kojima se susreću brojne žene u Aziji i Africi. Posebna su kategorija seksualnog nasilja upravo seksualna ubojstva, bilo kao namjeran čin ili ‘usputna posljedica’ (side-efect). Ona intenzivno privlače pozornost medija, javnosti i institucija, a procjenjuje se da su relativno rijetka.

U SAD-u jedna je žena silovana svakih 6 minuta, a pretučena svakih 15 sekundi. U sjevernoj Africi svakoga se dana genitalno sakati 6000 žena. 

Ubojstvo u ime časti (‘honour killing’) termin je koji se odnosi na praksu po kojoj muškarci ubijaju svoje srodnice, članice obitelji, u ime obiteljske časti zbog seksualnih odnosa izvan braka. Do njih dolazi čak i u slučajevima kada su žene žrtve silovanja. Pritom se ženama nikada ne daje prilika za objašnjenje ili raščišćavanje mogućih nesporazuma jer tradicija nalaže da postoji samo jedan način vraćanja muške časti - ubijanje žene. Takvi su primjeri najčešći u Afganistanu i Pakistanu.

Genitalno sakaćenje žena (GSŽ) odnosi se na djelomično ili potpuno odstranjivanje vanjskih dijelova ženskih genitalija ali i za druge ozljede ženskih genitalnih organa s osnovnim ciljem da se ženama onemogući orgazam, tj. uživanje u seksu. Taj je ‘ritual’ najviše raširen u središnjoj Africi i na Bliskom istoku.

Provjeravanje djevičanstva

Prisilnim ginekološkim pregledima muškarci žele ustanoviti je li njihovim zaručnicama, kćerima ili sestrama himen probijen kao rezultat seksualnog odnosa i,  ako je, kada se to dogodilo.
Ugovoreni dječji brakovi obuhvaćaju više od 82 milijuna djevojčica u dobi od 10 do 17 godina. Siromaštvo obitelji jedan je od glavnih uzroka takvih brakova. Imajući na umu sve ove primjere seksualnog mučenja i nasilja, inicijativa ekvadorske političarke kao da se više ne čini toliko ‘besmislenom’. 

Piše: Piše: Dorino Manzin
09.05.2008. 03:51:54
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  09.05.2008. 19:02
  I ne samo iz ovog članka je vidljivo da bi se u ustave mnogih zemalja trebalo unijeti pravo žene na život ili jednostavno ukidanje ropstva.
  Svi znamo da nisu debeli čelični lanci jedino što treba GAZDI da drži u pokornosti svoje robove.Kako u Africi, tako u Indiji i Hrvatskoj.
  Postoji masa raznih psiho-metoda od primitivnih do sofisticiranih.
  Podupiru ih kako gdje ;nepisani plemenski običaji, religija i "civilizirani" zakoni.
 2. avatar
  alguna
  14.05.2008. 08:34
  Bolesno, prebolesno i neljudski.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh