« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Bolje odrezak nego hot dog

Istraživanja su pokazala da crveno meso samo po sebi nije štetno po zdravlje; problem je u onome koje je industrijski obrađeno

biftek odrezak crveno meso
biftek odrezak crveno meso (Shutterstock)
Više o

dijabetes

,

prehrana

,

crveno meso

,

hot dog

,

ateroskleroza

,

adware

Revizijom 20 istraživanja koja su se bavila vezom između crvenog mesa i srčanih problema oslobodilo je odreske, odnosno bifteke svake krivnje za izazivanje infarkta ili dijabetesa. S druge strane, obrađeno meso (od hot doga pa nadalje) nije tako nevino.

>> Koje bi meso trebalo izbjegavati?

Revizionističko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation, provedeno je od strane nekolicine stručnjaka s Harvarda. Na raspolaganju su imali podatke prikupljene tijekom proteklih godina koji su uključivali relevantne pojedinosti o preko milijun i 200 tisuća ljudi među kojima su bili deseci tisuća ljudi sa srčanim problemima, dijabetesom i tako dalje. Ukratko, crveno meso samo po sebi nije povezano niti s jednim od spomenutih zdravstvenih problema. Ali kad su istraživači odlučili saznati kolike su količine industrijski obrađenog mesa jeli sudionici iz spomenutih istraživanja, stvari su se lagano iskristalizirale: svi koji su konzumirali takvo meso imali su 42 posto više šanse da obole o kardiovaskularnih bolesti i 19 posto veće mogućnosti dobivanja dijabetesa. Na klupi osuđenika nalaze se sve vrste 'procesuiranog', industrijski obrađenog mesa - dimljeno, soljeno, konzervirano...

>> Jače pečeno meso udvostručuje rizik od raka

>> Uzrokuje li konzumacija mesa doista rak?

Franceso Leonardi, talijanski stručnjak za prehranu i tajnik Nacionalnog udruženja za dijetetiku i kliničku nutricionistiku kaže da ako industrijska obrada mesa mijenja odnos između masti i proteina ili pogoršava njihovu kvalitetu, rezultat toga je nedvojbeno nezdrava prehrana crvenim mesom. Pravi problem crvenom mesa su masnoće i to one koje kasnije u našim arterijama dovode do ateroskleroze. Nažalost, obrađeno crveno meso je u širokoj uporabi diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

>> Istine i laži o mesu koje niste znali

Stoga ograničavanje njegove konzumacije treba biti jedan od prioriteta zdrave prehrane. Ali to ne znači da trebate otpisati prave odreske: „Nema potrebe da demoniziramo crveno meso; oko 100 do 200 grama tjedno uopće ne šteti, a ujedno i osigurava dovoljan unos vitamina B12 i željeza", objašnjava Leonardi. Po njegovom mišljenju ljudi griješe najviše u tome što pretjeruju s porcijama jer uzimaju prevelike komade mesa, jedu manje priloga, preskaču predjela i zadovoljavaju se samo ako je na tanjuru više mesa. Dakle, bolje bi bilo uzimate manje i tanje komade crvenog mesa i ukloniti vidljivu masnoću. Na kraju je važno sjetiti se da katkada više šteti ono što ne jedete od onoga što jedete - Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da dva milijuna i 700 tisuća ljudi svake godine umre zbog toka što ne konzumiraju dovoljno voća i povrća. Kako kaže Leonardi, izbjegavanje dodavanja vlakana i antioksidanata glavnom jelu veliki je udarac našem zdravlju, veći od onoga koji zadaje konzumacija crvenog mesa.

07.07.2010. 10:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    07.07.2010. 10:20
    stručnjaci maj es... samo troše novac i otkrivaju toplu vodu... samo debil ne može sam zaključit da je ono što je prirodno neškodljivo za čovjeka (u umjerenim količinama) :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh