« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
A tko jest?

Bog nije stvoritelj svijeta

Prema tvrdnjama jedne znanstvenice zapravo se radi o pogrešnom prijevodu Biblije

Bog nije stvoritelj svijeta
Bog nije stvoritelj svijeta (Corbis)
Više o

Bog

,

stari zavjet

,

stvaranje života

,

istraživanje

,

Knjiga Postanka

,

Zecharia Sitchin

,

Erich von Daniken

Profesorica Ellen van Wolde, priznata autorica te stručnjak za Stari zavjet tvrdi da prva rečenica Knjige postanka ˝u početku Bog stvori Nebo i Zemlju˝ nije točan prijevod s hebrejskoga. Dodaje kako je provela detaljnu analizu tekstova nakon čega je došla do zaključka kako Biblija ne tvrdi da je Bog stvorio svijet, nego je on već postojao kada je stvorio ljude i životinje.

Van Wolde, koja će svoju tezu prezentirati na Sveučilištu Radbound u Nizozemskoj gdje inače i predaje, navodi kako je nanovo analizirala originalni židovski tekst, te ga smjestila u kontekst cijele Biblije, kao i u kontekst drugih tekstova o stvaranju svijeta poput onih iz drevnih kultura Mezopotamije.

Tvrdi da hebrejska riječ ˝bara˝, koja se koristi u prvoj rečenici Knjige Postanka, ne znači ˝stvoriti˝ već ˝razdvojiti˝, stoga bi se rečenica trebala prevesti kao: ˝u početku Bog razdvoji Nebo i Zemlju.˝

Prema kršćansko-židovskoj tradiciji, Bog je stvorio Zemlju iz ničega. Profesorica Van Wolde napominje kako njezina nova analiza pokazuje da početak Biblije zapravo nije i početak vremena, već početak naracije. ˝Želim naglasiti da Bog nije stvorio svijet već samo ljude i životinje˝ objašnjava profesorica.

Dodaje kako se teza uklapa u drevne tekstove, prema kojima je prije postanka već postojao planet prekriven  mrakom i vodom u kojoj su živjela čudovišta. ˝Uobičajena ideja stvaranja nečega iz ničega je pogrešna. Bog je došao kasnije te planet učinio dostupnim za život, odvajajući vodu od zemlje i donoseći svjetlo˝ tvrdi Van Wolde.

Možda se njena objašnjenja uklapaju u ona drugih istraživača poput E. von Danikena i Zecharie Sitchina, koji tvrde da je ljude i životinje na ovom planetu stvorila zapravo izvanzemaljska inteligencija genetskim inženjeringom.

12.10.2009. 15:49:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enes
    28.08.2012. 21:58
    pa tako i jeste jer je Allah gospodar svemira i stvoritelj svega stvorio sve iz nicega i zemlja i nebesa su bila sastvaljena pa ih je On Uzviseni razdvojio , samo proucajite islam i docice te do istina ako Bog da ... mir
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh