« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Google na sudu

Blogerica tuži Google zbog kršenja prava na privatnost

Nakon što su otkrili njezin identitet, blogerica je za sebe rekla da je zapravo ona prava žrtva u cijeloj priči

Fotografija vijesti
Više o

Google

,

Rosemary Port

,

Liskula Cohen

Blogerica Rosemary Port i njen odvjetnik rekli su u ponedjeljak da će započeti parnicu vrijednu 15 milijuna dolara jer Google nije učinio dovoljno da bi zaštitio njen identitet.

"Ne osjećam samo da je moja klijentica doživjela nepravdu, nego i da sada njezin slučaj može postati presedan da svatko s novcem i moći može saznati identitet bilo koga tko odluči biti anoniman," rekao je Salvador Strazzullo, odvjetnik Rosemary Port.

Njujorški sudac na vrhovnom sudu naredio je Googleu da otkrije identitet Rosemary Port nakon što je manekenka tužila tvrtku kako bi saznala identitet anonimne blogerice.

 "Željela sam da to nestane", rekla je Cohen. "Nisam htjela da to tamo stoji do kraja mog života. I znala sam da je jedini način da to nestane da zovem svog odvjetnika."

U kolovozu 2008. godine, Rosemary Port, korisnica servisa Blogger.com koji posjeduje Google, otvorila je stranicu "Drolje u New Yorku" ("Skanks in NYC") na kojoj je napala Liskulu Cohen, djevojku s naslovnica modnih časopisa. Na stranici su se našle i fotografije manekenke popraćene uvredljivim komentarima.

Sud je prvo odbio argument Rosemary Port da blogovi na internetu "danas služe kao moderni forumi za izražavanje vlastitog mišljenja" i da se ne trebaju shvaćati kao činjenice.

Cohenin odvjetnik, Steve Wagner, rekao je da ne može vjerovati koliko je Rosemary Port ustrajna u svojoj tužbi. "Teško mi je povjerovati da je ona ovdje žrtva", rekao je.Pravni stručnjaci misle da će Port izgubiti slučaj.

Jeffrey Toobin, glavni pravni analitičar za CNN, rekao je da Google udovoljava sudu i da se otkrivanje identiteta Rosemary Port ne može shvatiti kao kršenje njezinih prava.

"Google nikada nikome ne obećava potpunu anonimnost", rekao je Toobin. "Postoje mnoge okolnosti u kojima Google surađuje sa sudbenom vlasti."

Blogger.com zahtjeva samo valjanu e-mail adresu za registriranje na blog. Nakon što je sud zatražio identitet blogerice, Google je samo predao e-mail adresu odvjetnicima manekenke kako bi ju oni mogli pronaći.

Kao odgovor na CNN-ov zahtjev za intervju, Google je sastavio izjavu:

"Google udovoljava valjanim pravnim procesima, kakvi su npr. sudske odluke i pozivi na sud, i isti ovi procesi odnose se na sve tvrtke koje poštuju zakon. Istovremeno, imamo i tim zadužen za takve stvari koji detaljno ispituje takve zahtjeve i brine se da sve bude po zakonu."

Internetski aktivisti pozorno prate ovaj slučaj. Nick Thompson iz online časopisa Wired rekao je da će slučaj prisiliti ljude da shvate da blogosfera, koliko god ona anonimna bila, nije iznad zakona. S druge strane, mogla bi zastrašiti neke blogere koji se boje da njihov plašt anonimnosti može biti podignut svakog trenutka.

"Uvijek će biti ljudi koji neće objavljivati stvari koje bi možda trebali ili koje bi bile dobre za društvo", rekao je Thompson.

25.08.2009. 15:34:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh