« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
ŽRTVE OKUPACIJE

Pacijenti umiru, Izrael ne mari

Oko 400 pacijenata na odjelima intenzivne njege u Gazi čeka sigurna smrt zbog izraelske blokade granica

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

bolnice

,

škole

,

izraelska blokada

,

izraelska okupacija

Palestinsko ministarstvo zdravstva iz Gaze nedavno je odaslalo apel udrugama i pokretima za ljudska prava te međunarodnim zdravstvenim organizacijama, u kojem mole za intervenciju kako bi se dopustio unos lijekova i medicinskih potrepština u to okupirano područje.

Ministarstvo je dodalo kako su bolnicama prijeko potrebni lijekovi i oprema, a posebno tvari koje se koriste u procesu dijalize.

Pacijentima u Gazi, posebice oni sa srčanim i bubrežnim problemima, te oni koji boluju od nekog oblika tumora, prijeti sigurna smrt zbog izraelske okupacije koja onemogućuje opskrbu bolnica najosnovnijim potrepštinama i opremom. Uz to, stotine instrumenata i bolničkih aparata su u kvaru jer rezervnih dijelova u Gazi nema, a uvesti se ne mogu.

Ministarstvo je naglasilo da se na odjelima intenzivne njege u nekoliko bolnica nalazi oko 400 pacijenata, od kojih većina pati od zatajenja bubrega, no liječnici im ne mogu pomoći jer nemaju čime. Te pacijente, kao direktnu poslijedicu izraelske okupacije, očekuje sigurna smrt. Stotine drugih pacijenata trebaju hitno biti prebačeni na liječenje van Gaze, no i to je blokirano od strane Izraela pa je njihova sudbina neizvjesna.

Dok bolesni umiru, zdravi nemaju ni škole ni knjige

U apelima ministarstva međunarodnu zajednicu i udruge se moli da izvrše pritisak na Izrael kako bi otvorio granice barem za medicinsku opremu i lijekove kako bi se spriječila smrt stotina ljudi među kojima naravno ima i djece.

Uz apele za pomoć u spašavanju života istaknulo se još jedno izviješće u kojem stoji kako Gaza na početku školske i akademske godine nema dovoljno škola i drugih ustanova za sve đake i studente.

Tijekom izraelske agresije u prosincu prošle i siječnju ove godine, uništene su ili teško oštećene mnoge škole čija obnova je nemoguća jer građevinski materijal i školske potrepštine također podliježu izraelskom embargu.

Predstavnici škola i fakulteta, kojima se pridružio i People's Committee aginst the Siege, također su u svijet uputili apele u kojima mole da se na Izrael izvrši pritisak kako bi dopustio uvoz građevinskog materijala, knjiga, papira i drugih stvari neophodnih za obnovu škola kojih prema njihovim podacima u Gazi trenutno manjka oko 200.

Izrael, kao i do sada, ne mari za apele i nije pokazao namjeru da popusti u provođenju okrutne okupacijske politike čime direktno krši osnovna ljudska prava na život i obrazovanje.

Izvori: International Middle East Media Center;  Palestine News Network

25.08.2009. 16:45:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh