« Svijet
objavljeno prije 14 godina
PLINSKA KRIZA?

Bjelorusija prijeti blokadom isporuke ruskog plina Europi

Predsjednik Lukašenko smatra da odluka Gazproma o smanjenju izvoza plina Bjelorusiji ponižava bjeloruski narod

Fotografija vijesti
Više o

Gazprom

,

plinska kriza

,

Aleksander Lukašenko

,

vicevi o Dubravi

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je u utorak prekid isporuke ruskog plina prema Europi preko teritorija njegove zemlje, optužujući Moskvu da "ponižava bjeloruski narod", kazao je njegov glasnogovornik Pavel Ligoki.

"Predsjednik Lukašenko naredio je prekid isporuke ruskog plina preko Bjelorusije", izjavio je Liogki.

"Izjave ruskih čelnika ponižavaju bjeloruski narod. Ne duguje Bjelorusija Gazpromu, nego Gazprom duguje Bjelorusiji", kazao je predsjednik Lukašenko prigodom susreta sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom.

Ruski plinski div Gazprom nastavio je u utorak smanjivati izvoz plina Bjelorusiji zbog neplaćenog duga, smanjivši isporuku za 30 posto. U ponedjeljak je isporuka bila smanjena za 15 posto. Oko šest posto ruskog plina za Europu ide preko Bjelorusije.

"Očekujemo da isporuka plina ne bude poremećena i da budu ispunjene ugovorne obveze", rekla je glasnogovornica EK-a za energetska pitanja Marlene Holzner.

"Nastavljamo pratiti stanje i u kontaktu smo s ruskim i bjeloruskim vlastima", dodala je, pojasnivši da u ovom trenutku EK nema nikakve informacije o eventualnim problemima s opskrbom bilo koje od zemalja članica EU-a.

Od zemalja EU-a najviše bi mogla biti pogođena Litva, koja trenutno u potpunosti prima ruski plin preko plinovoda koji prolazi kroz Bjelorusiju.

22.06.2010. 15:12:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh