« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ŠUMSKI POŽAR

Arizona gori, evakuirano 750 kuća

S vatrom koja je zahvatila više od 4000 hektara grada Flagstaffa bori se oko 400 vatrogasaca

Arizona požar
Arizona požar (Getty Images)
Više o

požar

,

šumski požar

,

evakuacija stanovništva

,

Arizona

Šumski požar nošen jakim vjetrom u ponedjeljak je zahvatio više od 4000 hektara kod grada Flagstaffa u američkoj saveznoj državi Arizoni, zbog čega je evakuirano oko 750 kuća, izvijestio je lokalni list Arizona Daily Sun na web stranici.

Zbog šumskog požara Schultza, nazvanog po izletištu pokraj kojeg je buknuo u nedjelju, zatvorena je autocesta US 89 i evakuirano najmanje 748 kuća, uključujući i dvije stambene četvrti, rekla je glasnogovornica parka prirode "Coconino" Brienne Magee.

Požar se u ponedjeljak poslijepodne širio takvom brzinom da su neki mještani ostali zatečeni, vlasti su proširile evakuaciju stanovništva, a Crveni križ otvorio je sklonište u jednoj osnovnoj školi u Flagstaffu.

"To je nešto što ne možete zamisliti ako niste doživjeli. Doslovno su stigli uzeti svoje recepte, kućne ljubimce i odjeću koja je već bila na njima", izjavila je evakuirana Patti Vorhees za lokalnu televiziju KTVK, podružnicu CNN-a.

S vatrenom se stihijom bori oko 400 vatrogasaca iz više saveznih država, uz pomoć osam protupožarnih zrakoplova i pet helikoptera, no zbog vjetra brzine 30 do 50 kilometara na sat imali su malo uspjeha u obuzdavanju požara te su uglavnom sačuvali kuće koje su mu se našle na putu, navodi Arizona Daily Sun.

Vatrogasni istražitelji utvrdili su da je uzrok požara napuštena logorska vatra.(hina/metro-portal)

22.06.2010. 09:56:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh