« Svijet
objavljeno prije 12 godina
POVUCI POTEGNI

Bjelorusija ponovo prijeti blokadom plina prema Europi

Bjelorusija od ruskog Gazproma traži punu isplatu za tranzit plina, a iz Gazproma tvrde da ne duguju više ništa

Bjelorusija plin
Bjelorusija plin (Shutterstock)
Više o

Gazprom

,

Aleksander Lukašenko

,

vicevi o Dubravi

,

Svein Monnesland

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u petak je zaprijetio suspenzijom tranzita ruskoga plina i nafte prema Europi, ukoliko ruski Gazprom ne uplati ukupan dug za tranzit plina u predstojećih 48 sati.

"Ponovno upozoravam vladu: ako Gazprom ne plati ukupan dug za tranzit plina u iduća dva dana, uslijedit će suspenzija tranzita plina i nafte prema Europi", kazao je Lukašenko na sastanku vlade.

>> Gazprom tvrdi da Ukrajina ne može platiti ruski plin

U četvrtak je Gazprom Minsku isplatio 228 milijuna dolara za dug koji se odnosio na tranzit plina preko bjeloruskog teritorija, nakon što je bjeloruska vlada zaprijetila da će prekinuti tranzit ukoliko ne dobije novac do četvrtka u 10 sati po mjesnom vremenu. No Minsk od Moskve traži punu svotu u iznosu od 260 milijuna dolara, uz objašnjenje da je cijena tranzita plina od studenoga povećana.

"Prema klauzulama aktualnog ugovora Gazprom Bjelorusiji ne duguje ništa", reagirao je odmah glasnogovornik grupe Sergej Kuprijanov, ostavivši otvorenom mogućnost da Rusija pronađe dogovor s Minskom, ponovnim razmatranjem ugovora, kojim bi se precizirale cijene tranzita. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 15:43:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh