« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
TEORIJE

Bivši dopredsjednik Svjetske banke za novi svjetski poredak

Mark Malloch-Brown smatra da arapski svijet vrlo kasni s demokratskom revolucijom, koja - kako se čini - ipak sada počinje

Zagovornik širenja demokracije u arapski svijet
Zagovornik širenja demokracije u arapski svijet (VOA)
Više o

demokracija

,

arapski svijet

,

Mark Malloch-Brown

U Sjedinjenim će Državama uskoro biti objavljena knjiga 'Nezavršena globalna revolucija - novi međunarodni odnosi', autora Marka Mallocha-Browna. Bivši novinar, po obrazovanju inače ekonomist, Malloch-Brown je bio dopredsjednik Svjetske banke, zamjenik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda te predstojnik ureda Kofija Annana, dok je ovaj bio na čelu svjetske organizacije. Mark Malloch-Brown za Glas Amerike komentira najnovija zbivanja u arapskom svijetu.

Za svog službovanja u Ujedinjenim narodima, Mark Malloch-Brown je bio autor studije o razvoju ljudskih potencijala u arapskom svijetu. On smatra da arapski svijet vrlo kasni s demokratskom revolucijom, koja - kako se čini - ipak sada počinje.

"Njihova ekonomija ne stvara radna mjesta kakva mladi žele. To je bilo očito i prije ovih gibanja - ako ste osluškivali što se pričalo na ulicama ili u kavanama. Međutim, tamošnji su režimi bili potpuno gluhi."

Međunarodna zajednica trebala bi pomoći u izgradnji demokratskih institucija arapskog svijeta - smatra naš sugovornik:

"U dobrom broju zemalja, nema uspjeha ukoliko ne postoji demokracija. Jedino na taj način siromašni slojevi imaju priliku reći što misle, imaju se priliku izraziti na izborima, i onda ih vlast uvažava. Takva vrst odgovornosti vlasti u odnosu na građane postoji samo u demokraciji. Međunarodna zajednica treba u tome pomoći, ali mora cijeloj stvari prići s dosta skromnosti odnosno poniznosti. Jer, u prošlosti je međunarodna zajednica, kada su u pitanju arapske zemlje, uvijek bila na strani stabilnosti, a demokracija je bila u drugom planu."

Mark Malloch-Brown je svjestan da će arapski put u demokraciju biti težak. 'Ljude na prosvjedima ujedinjuje zajednički neprijatelj, obično vlastodržac. No, ključno je pitanje, što činiti nakon što on ode s vlasti' - primjećuje ovaj bivši dužnosnik svjetske organizacije, komentirajući nedavne masovne prosvjede u Egiptu i Tunisu, koji su bili uspješni u zbacivanju s vlasti nepopularnih predsjednika. Inače, knjiga Marka Mallocha-Browna 'Nezavršena globalna revolucija - novi međunarodni odnosi' nudi - kako autor kaže - globalna rješenja za globalne probleme:

"Države tek trebaju naučiti kako se dolazi do takvih rješenja. To je utoliko teže jer da bi se do njih došlo, svaka država se treba odreći dijela svog suvereniteta, mora pregovarati i činiti kompromise. A to nije lako. Kada je suverenitet u pitanju, države su vrlo osjetljive."

Autor napominje da se ne zalaže za stvaranje nekakve nad-nacionalne globalne vlasti, koja bi bila iznad država. On smatra da će se globalna revolucija iz naslova njegove knjige dogoditi kada se redefinira uloga Ujedinjenih naroda. A to će se dogoditi tada kada svjetska organizacija, osim država, počne okupljati i predstavnike ne-vladinog sektora, odnosno građanskog društva.

"Pogledajmo globalne probleme s kojima se uspješno nosimo posljednjih godina. Uspjeh je rezultat toga što na njima nisu radile samo države, odnosno njihove vlade, već i aktivisti iz građanskog, ne-vladinog sektora, razne zaklade, poslovne organizacije i mnogi drugi."

Na kraju razgovora za Glas Amerike, Mark Malloch-Brown pozvao je sve privatne građane da budu, odnosno, da postanu 'čimbenici promjene' tamo gdje žive, te da se na taj način uključe u globalnu revoluciju.

Piše: Faiza Elmasry/VOAnews
20.03.2011. 06:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    20.03.2011. 09:54
    pričekajmo malo da vidimo kakva se to revolucija kuha na zapadu... a teško da se može govoriti o demokraciji kada su banksteri u pitanju :-P

    www.youtube.com/watch?v=6FkxvkFWKtI
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh