« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
SNAGA BILJAKA

Biljke za sreću, ljubav, prijateljstvo, snagu i zdravlje

Saznajte koje biljke pokloniti ili odabrati za uređenje vrta i doma za bolje zdravlje, uspjeh i bogatstvo

Djetelina
Djetelina (Wikipedia)
Više o

cvijeće

,

biljke

,

karanfil

,

kućno cvijeće

,

ljekovite biljke

,

lovorov list

,

djetelina

Biljni svijet oko nas prepun je biljaka s 'čudotvornim' moćima. Zaboravljene legende i knjige otkrivaju nam zanimljive priče o skrivenoj namjeni biljaka s kojima se svakodnevno susrećemo. Možete ih upotrijebiti za dekoraciju doma ili pokloniti prijateljima za dobro zdravlje, sreću i snagu.

Bršljan
Ljekovita biljka koja pomaže u prevenciji bolesti. Poklanja se za ozdravljenje i rehabilitaciju, a najbolje djeluje kod problema s bubrezima i žuči, kašlja i iritacija na koži. Ne pije se u obliku čaja jer je otrovan, ali se zato listovi mogu staviti na kurje oči i nakon 48 sati bezbolno ukloniti. Legenda kaže da su Tristan i Izolda pokopani na suprotnim krajevima crkve, ali su se bršljani koji su počeli rasti pored njihovih grobova ponovno spojili na krovu.

Tulipani
Doprinose blagostanju i bogatstvu. Tulipani su se nekada koristili za razmjenu, odnosno plaćanje drugih dobara. Potječu iz Turske, a krajem 16. stoljeća su stigli u Nizozemsku koja ih je kultivirala i danas prednjače u masovnoj proizvodnji (kontroliraju 80% tržišta). Nizozemce je u 17. stoljeću zahvatila prava tulipanomanija - svi su ih htjeli imati i saditi, međutim ponuda je ubrzo premašila potražnju pa su mnogu doživjeli osobni financijski krah. Za tulipanima je ludovao i francuski kralj sunca, Luj XIV.

Lovorov list
Simbol pobjede i snage. Rimljani su lovorove vijence dodjeljivali pobjednicima, a i danas su brojne nagrade i odličja u svijetu povezane upravo s lovorom. List biljke je ujedno popularan začin - aromatičan je i odlično se slaže s juhama, varivima, mesom i ribom. U ljekovite svrhe se koristi ulje od lovorovih listova koje pomaže kod modrica, uganuća i reume. U srednjem vijeku se smatralo da listovi štite od kuge, magije i vatre.

Kamelije
Nježna kamelija je simbol prijateljstva, elegancije i harmonije. Potječe iz istočne Azije (Nepal, Vijetnam, jug Kine i Japana) gdje je stoljećima imala važnu ulogu na dvorovima i raznim ceremonijama. Japanci ulje kamelije danas koriste za zaštitu noževa i oružja od korozije. Japanci su ujedno kamelije povezali sa smrću i prolaznošću jer biljka zimi, po snijegu, gubi jednu po jednu laticu što podsjeća na kapi krvi.

Djetelina
Djetelina s četiri lista je tradicionalan simbol sreće i zdravlja, a ljudi su je prema predaji tražili po livadama još prije 2000 godina. Četvrti list djetelina može dobiti zbog određenih genetskih mutacija uzrokovanih npr. snažnim zračenjem Sunca ili gnojivom. Kelti su u djetelini s četiri lista vidjeli četiri elementa (voda, vatra, zrak, zemlja) i četiri strane svijeta. Inače, sreću donosi samo kada se pronađe slučajno.

Karanfil
Simbol ljubavi, prijateljstva i plodnosti. U literaturi se crveni karanfili često povezuju s ljubavi, a smatra se da njihova prisutnost potiče strast, zajedništvo i taštinu. Poklanja se za zaruke.

Karanfili

17.02.2013. 17:35:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    18.02.2013. 00:24
    mislim da svi znamo jednu finu biljku za sreću :D
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh