« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NAGODBA ZA ZLOČIN

Biljana Plavšić piše knjigu o boravku u Haagu

Predsjednica Republike Srpske za vrijeme rata u BiH odslužila je dvije trećine kazne za ratni zločin i piše o ''paklu'' kroz koji je prošla

Biljana Plavšić
Biljana Plavšić (Getty Images)
Više o

ratni zločin

,

Biljana Plavšić

,

rat BiH

Biljana Plavšić, ratna predsjednica Republike Srpske, piše knjigu u kojoj će opisati sudski proces koji se protiv nje vodio u Haagu te svoj boravak u zatvoru, navodi beogradski dnevnik "Press", prenoseći izjavu Plavšić koja se prije nešto manje od godinu dana vratila s izdržavanja kazne u Švedskoj zbog ratnih zločina.

"Točno je da pišem knjigu u kojoj ću detaljno opisati sve što mi se događalo. Poznato je da sam osoba koja nema dlake na jeziku i u knjizi ću opisati sve strahote, laži i podmetanja koja sam doživela posljednjih godina", kazala je Plavšić i izrazila nadu da će uskoro prikupiti sav potreban materijal te zainteresiranim čitateljima uspjeti dočarati "dio pakla" kroz koji je, kako kaže, prošla.

>> Oslobađanje Plavšić izazvalo buru reakcija

Govoreći o svom životu u Beogradu otkako se krajem listopada 2009. vratila iz Švedske, Plavšić ističe da su je "pogrešno i zlonamjerno interpretirane izjave stajale osam godina života" te dodaje kako joj je jedina želja da je svi zaborave i da staračke dane provede u miru i u krugu najbližih prijatelja i obitelji.

Plavšić je 2003. osuđena na 11 godina zatvora nakon što je na suđenju priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, uključujući sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Zahvaljujući nagodbi s tužiteljstvom i izraženom kajanju, odbačene su joj dvije točke optužnice za genocid. Kaznu je služila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 km udaljenom od Stockholma, a računajući i schengenski pritvor odslužila je nešto više od dvije trećine dosuđene kazne te je oslobođena sukladno švedskom zakonu po kojem zbog dobrog vladanja zatvorenik može nakon toga biti oslobođen. (hina/metro-portal)

15.09.2010. 15:09:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh