« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
BORUT PAHOR:

Bez promjene okolnosti Slovenija neće prekinuti blokadu

Sloveniji je bitno da ima "slobodan pristup otvorenom moru".

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

EU

,

Borut Pahor

,

pristupni pregovori

,

blokada pregovora s EU

,

sporazum Drnovšek-Račan

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u petak u razgovoru sa skupinom stranih novinara koji borave u Ljubljani da njegova vlada neće promijeniti odluku o zaustavljanju hrvatskih pristupnih pregovora s EU ako se ne promijene okolnosti koje su je izazvale.

Kako je prenijela slovenska tiskovna agencija STA, Pahor je rekao da Slovenija pozdravlja inicijativu Europske komisije o posredništvu u rješavanju graničnog spora s Hrvatskom, te da je to u ovom trenutku "najbolje a vjerojatno i jedino rješenje", ali je dodao da o samoj inicijativi o kojoj se vode diplomatski kontakti ne može govoriti.

Kako navodi slovenska tiskovna agencija, Pahor je stranim novinarima rekao da bi htio da inicijativa EK uspije, te da će za Sloveniju i za Hrvatsku morati biti prihvatljivo kompromisno rješenje. Pri tome je, kako je rekao, za Sloveniju bitan uvjet za prihvaćanje kompromisa da joj to rješenje "omogući slobodan pristup otvorenom moru".

Po Pahorovim riječima Slovenija ne želi uzrokovati probleme EU, ali je osobno spreman prihvatiti i taj rizik da bi zaštitio slovenske nacionalne interese u vezi s granicom.

"Ne bi imalo smisla da sada pokušamo probleme pomesti ispod tepiha jer će na kraju za ulazak Hrvatske u EU slovenski parlament morati odlučiti dvotrećinskom većinom", upozorio je Pahor. U vezi s njegovim susretom s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom do kojega bi uskoro trebalo doći i koji je bio najavljen, Pahor je rekao da od njega ne treba očekivati rješenje problema, ali da bi takav susret mogao stvoriti ozračje koje bi omogućilo da se postigne rješenje.

Što se tiče prijedloga EK-a o posredništvu, Pahor je naglasio da su diplomatski razgovori o njoj u tijeku, ali da o tome mora šutjeti.

Moguće rješenje graničnog spora između Slovenije i Hrvatske trebalo bi se postići prije nego što Hrvatska uđe u EU, rekao je Pahor. Dodao je da bi to bila značajna poruka i ostalim državama u regiji da svoje međusobne probleme moraju riješiti prije svog ulaska u integraciju. Uz to, Pahor je ustvrdio da je EU i Sloveniju tijekom pregovora o primanju u članstvo upozoravala da svoj granični spor s Hrvatskom mora riješiti, te da je Slovenija postupila u dobroj vjeri kad je bila spremna prihvatiti tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan.

No, s druge strane, Hrvatska ga je odbila jer o njemu nije bilo konsenzusa niti u okviru tadašnje hrvatske koalicijske vlade, rekao je Pahor stranim novinarima koji borave u Ljubljani. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 16:07:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh