« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
TRAŽI SE PRAVDA

Palestinci zatražili istragu izraelske akcije u Gazi

Još nije poznato hoće li Međunarodni sud uvažiti palestinski zahtjev.

Žrtve iz Gaze zaslužuju pravdu.
Žrtve iz Gaze zaslužuju pravdu. (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Haag

,

Palestina

,

Gaza

,

ratni zločin

,

Međunarodni kazneni sud

,

ICC

,

Luis Moreno-Ocamp

Palestinske su vlasti službeno zatražile od Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC) da ispita može li tužiti Izrael za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, javile su agencije.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Haagu, palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki i ministar pravosuđa Ali Kašan istaknuli su da su glavnom tužitelju ICC-a Luisu Moreno-Ocampu podastrli dokaze da je Izrael počinio takve zločine, izvijestila je agencija DPA.

Ministri, koji su se u petak sastali s Moreno-Ocampom u Haagu, rekli su da su dokazi povezani s nedavnom izraelskom vojnom operacijom u Pojasu Gaze i s izraelskim vojnim aktivnostima na Zapadnoj obali koja je dijelom autonomno palestinsko područje.

Kašan je 21. siječnja za posjeta Haagu potpisao deklaraciju kojom palestinske vlasti priznaju nadležnost ICC-a za djela počinjena na palestinskom teritoriju od 1. srpnja 2002. Ostaje, međutim, pitanje je li palestinsko prihvaćanje nadležnosti ICC-a legitimno po međunarodnom pravu jer palestinski teritorij, upozoravaju stručnjaci za međunarodno pravo, funkcionira kao autonomni entitet, a ne suverena država. Državni suverenitet je ključan uvjet za pokretanje procesa pri ICC-u, navodi DPA.

Palestinski su ministri u petak rekli da je 67 država priznalo palestinski teritorij kao državu i zatražili od Moreno-Ocampa da učini isto.

Prošli je tjedan Moreno-Ocampov ured objavio da je počeo "preliminarne analize" kako bi utvrdio je li Izrael počinio ratne zločine u Pojasu Gaze. Tužitelji su rekli da preliminarna analiza ne znači nužno da će biti pokrenuta i istraga. (hina/metro-portal)

13.02.2009. 21:57:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh