« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
WWF

Bez odgovornog odnosa prema prirodi ne možemo očuvati zdravlje

Nova studija WWF-a i Parkova Dinarida dokazuje da odgovornim odnosom prema prirodi značajno smanjujemo rizik od novih pandemija i posljedica koje one donose

Čuvajmo jedinu Zemlju
Čuvajmo jedinu Zemlju (WWF)
Više o

Dan planeta Zemlje

,

WWF

Osim što je utjecala na živote i zdravlje ljudi, pandemija COVID-19 donijela je i mnoge socijalne i ekonomske izazove. Povodom Dana planeta Zemlje, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i Parkovi Dinarida, mreža zaštićenih područja u Dinaridima, proveli su istraživanje koje je potvrdilo da već postoje mnogi pokazatelji o direktnom utjecaju pandemije i na upravljanje zaštićenim područjima, kao i na potrebu za sustavnim ulaganjima u te prirodne bisere.

„Pandemija nam je potvrdila koliko smo ranjivi, kao i povezanost između ljudi i prirodnog svijeta, te činjenicu da naš negativan utjecaj na prirodni svijet značajno povećava rizik od zdravstvenih kriza poput ove koju trenutačno proživljavamo. Odgovornim odnosom prema prirodi, uz konkretne i sustavne mjere zaštite, smanjujemo rizik od novih pandemija i posljedica koje one donose", ističe Goran Sekulić iz WWF Adrije, komentirajući rezultate danas objavljene studije „Utjecaj pandemije COVID-19 na stanje zaštićenih područja u regiji Dinarida".

Efekti pandemije i njena trajnost su ubrzo izazvali i potrebu za adaptacijama budžeta i usmjeravanje sredstava u zdravstvo i zaštitu građana. Imajući u vidu i ranije skromnu državnu potporu zaštićenim područjima očekivano je bilo da mjere štednje dovedu upravljače zaštićenih područja u još teži položaj.

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, ističe da je upravljanje zaštićenim područjima i u redovnim situacijama vrlo izazovno, te zahtjeva stalna unapređenja i visoke stručne, ali i kreativne kapacitete njihovih upravljača. „Pandemija nam je otkrila sve slabosti postojećih sustava upravljanja i potrebu za dodatnom podrškom. Zajednički cilj svih aktera u zaštiti prirode trebao bi biti sprječavanje negativnog utjecaja pandemije na prirodne resurse, sprječavanje intenzivnog i neodrživog korištenja zaštićenih područja u cilju kratkoročnog saniranja ekonomskog deficita, kao i razvoj specifičnih znanja i sposobnosti s kojima će zaposleni moći odgovoriti na brojne izazove u svakodnevnim aktivnostima", ističe Mrdak.

Zaštićena područja u našoj regiji su atraktivne turističke destinacije i za domaće i za strane turiste i uvelike doprinose razvoju lokalne ekonomije. Uslijed negativnih ekonomskih i turističkih trendova izazvanih pandemijom, WWF i Parkovi Dinarida upozoravaju da bi moglo doći do neodrživog iskorištavanja drugih prirodnih resursa u zaštićenim područjima. Tijekom prošle godine, mnoga zaštićena područja su imala znatno povećan broj posjeta domaćih turista. To je samo potvrdilo veliki turistički potencijal ovih područja, ali ujedno i pokazalo da veliki broj naših zaštićenih područja nije spreman odgovoriti na ove pritiske jer nemaju odgovarajuće kapacitete za upravljanje posjetiteljima i razvoj i realizaciju programa promocije i edukacije.

S druge strane, upravo su zaštićena područja, odnosno očuvana priroda, moguće rješenje za buduće potencijalne pandemije. Vlade država bi to trebale prepoznati kao prioritet i pokazati veću proaktivnost u sagledavanju stanja i razmjeni informacija sa zaštićenim područjima, kao i veću fleksibilnost u primjeni mehanizama za financiranje i osiguravanje stabilne podrške zaštićenim područjima, koja će omogućiti daljnje ostvarivanje svih njihovih funkcija.

22.04.2021. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.04.2021. 17:31
    treba čuvati šume
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh