« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
STRAŠNO

Besmisleno nasilje u Kataloniji

Počelo je pjesmom i cvijećem, ali referendum o neovisnosti Katalonije pretvorio se u nešto drugo: mnoštvo je povrijeđenih sa obje strane, a sve je više i Katalonaca na ulicama

Policija mlati i koristi gumene metke
Policija mlati i koristi gumene metke (Twitter)
Više o

nasilje

,

Katalonija

,

referendum o neovisnosti

Iz sata u sat u Barceloni i čitavoj Kataloniji stanje postaje sve ozbiljnije. Snage sigurnosti koje je poslala vlada u Madridu i koje su trebale spriječiti održavanje referenduma o neovisnosti Katalonije su građani dočekali pjesmama i cvijećem. Mnogi su čitavu noć čekali pred biralištima da bi dali svoj glas o neovisnosti. I u nedjelju ujutro su organizatori megafonima podsjećali građane kako smo „mi mirni ljudi".

No mirni prosvjed nije dugo trajao: već do podneva je bilo mnoštvo incidenata, a snage sigurnosti su u Barceloni pucali gumenim mecima na prosvjednike. Do nešto prije 15 sati katalonska medicinska služba je javila kako je već 337 osoba potražilo liječničku pomoć zbog nasilja snaga sigurnosti, a javljeno je i kako je do onda bilo povrijeđeno 11 državnih službenika.

„Sramota će vječito biti na Madridu"

Akciju snaga sigurnosti je predstavnik središnje vlade u Kataloniji Enric Millo obrazložio riječima kako smo „prisiljeni učiniti to, što nismo željeli učiniti" - silom krenuti protiv građana. Predsjednik pokrajinske vlade Carles Puigdemont je najoštrije osudio „neopravdano, iracionalno i neodgovorno" ponašanje snaga sigurnosti, upotrebu palica i gumenih metaka. Utoliko se i obratio predsjedniku španjolske vlade Marianu Rajoyu: „Sve je time rečeno, sramota će vječito biti na vama!"

A poznato je da u toj zemlji mnogi imaju dobro pamćenje. Slanje više od 4000 pripadnika Guardia Civil i nacionalne policije mnoge je u Kataloniji podsjetilo na mračne dane Građanskog rata gdje se upravo taj dio zemlje najduže opirao fašistima Franca i to je onda skupo platio za vrijeme njegove diktature. Eulalia Espinal ima 65 godina i čekala je još od jutra pred biralištem. Kaže da je „rano ustala, zato jer me njena zemlja treba. Ne znamo što će se dogoditi, ali moramo biti tu." Slično kaže i Ramon Jordana, umirovljeni taksist koji sa svojih 92 godine odlično pamti doba Franca i teror koji je dolazio iz Madrida: „Ovo je golema šansa. Na to sam čekao 80 godina!"

„Okupatori!"

Sa druge strane, pokrajinska vlada je još jutros objavila kako je zaplijenjeno preko dva milijuna listića referenduma, ali kako je zadaća blokade izbornih mjesta beznadno propala. Gotovo tri četvrtine od 3215 izbornih mjesta su bila otvorena za građane, nerijetko i zbog toga što je zadaća bila povjerena lokalnoj policiji koja nije imala namjeru krenuti protiv svojih sugrađana. A Guardia Civil koju je poslao Madrid i čije je akcije još ovog poslijepodneva središnja vlada nazvala „opravdanom", su građani dočekali skandiranjem „okupatori!"

Ova eskalacija nasilja protiv građana Katalonije se čini još više besmislenom jer su i neovisna ispitivanja javnog mnijenja ukazivala kako je većina građana te pokrajine za održavanje referenduma. To ne znači da bi i glasovali za neovisnost: referendum bi vrlo vjerojatno prošao slično kao u Škotskoj, porazom zagovornika za samostalnost, ali na referendum koji se održava pod ovakvim okolnostima će ionako izaći samo građani koji žele neovisnost od vlade u Madridu.

01.10.2017. 17:14:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh