« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
ŠTO SADA?

Katalonija za neovisnost s 90 posto glasova

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto

Policija je bila neobično brutalna
Policija je bila neobično brutalna (Twitter)
Više o

referendum

,

neovisnost

,

Katalonija

,

rezultati

Katalonski referendum za neovisnost je, ako slušamo regionalnu vladu, uspio - od 2.262.424 glasačkih listića koji nisu bili zaplijenjeni, na 2.020.144 je zaokruženo 'DA', 176.566 glasača je zaokružilo 'NE', 45.586 listića je bilo neispunjeno, a 20.129 nevažeće, objavila je katalonska vlada na Twitteru.  

U regiji je registrirano 5,3 milijuna građana s pravom glasa, a BBC piše kako ih je na izbore izašlo 42,3 posto.

Tijiekom noći je katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao kako je nakon referenduma "ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike".

"Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu", rekao je Puigdemont.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u nedjelju navečer je pozvao katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikamo ne vode". Španjolski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim. 

Katalonci su ogorčeni postupanjem državne policije koja je svojom brutalnošću iznenadila svijet, tako da je na kraju prijavljeno preko 800 ozlijeđenih glasača i prosvjednika, dok je broj ozlijeđenih policajaca mizeran - tek 12. 

Cirkus je, znači, tek počeo...

02.10.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh