« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
to je sudstvo

Berlusconiju dokazana korupcija

Premijerova tvrtka Fininvest 1991. je potkupila sud i domogla se izdavačke kuće Mondadori, za što je Berlusconi morao znati

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Fininvest

,

Mondadori

,

Carlo De Benedetti

,

Raimondo Mesiano

,

CIR

Talijanski premijer Silvio Berlusconi suodgovoran je za korupciju kojom se koristila njegova tvrtka Fininvest kada je 90-ih godina kupovala izdavačku kuću Mondadori, prenijele su u ponedjeljak agencije pozivajući se na presudu.

"Silvio Berlusconi je suodgovoran za korupciju", kao osoba koja je bila na čelu tvrtke, napisao je sudac Raimondo Mesiano u obrazloženju presude.

Milanski sudac u subotu je presudio da Fininvest mora isplatiti 750 milijuna eura odštete grupi CIR, koju vodi Berlusconijev suparnik Carlo De Benedetti. CIR ima pravo na odštetu jer je 1991. s tri milijuna dolara Fininvest potkupio sud i domogao se izdavačke kuće Mondadori, koja je bila vlasništvo Carla de Benedettija.

"Apsolutno je nezamislivo da isplata gotovo tri milijuna dolara kojima je Fininvest kupio povoljno mišljenje bude provedena bez znanja i odobrenja zakonitog predstavnika, dakle Berlusconija", smatra sudac.

Berlusconijev odvjetnik Cesare Previti osuđen je 2007., kao i jedan sudac jer je njihova odluka da Mondadori pripadne Fininvestu bila kupljena. Sam Berlusconi tada je bio oslobođen. Ovog pak tjedna talijanski ustavni sud treba odlučiti o lani donesenom zakonu koji Berlusconiju jamči imunitet od progona.

Na temelju tog zakona Berlusconi je bio zaštićen početkom godine kaa je britanski odvjetnik David Mills bio osuđen za primanje 600.000 dolara za lažno svjedočenje u korist Fininvesta.

Grupa CIR kontrolira tjednik L' Espresso i lijevo orijentirani dnevnik La Repubblica, novine koje su zadnjih mjeseci obilno pisale o premijerovim seksualnim skandalima, a koje on naziva komunističkima.

Iz premijerova ureda zasad nije došao komentar na presudu u slučaju Mondadori, a Fininvest, kojemu je danas na čelu premijerova kći Marina Berlusconi, najavio je žalbu. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 17:39:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh