« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NACIONALNA KRIZA

Berlusconi Talijanima: Pomozimo Napulju

Ogorčeni stanovnici zadnjih su tjedana počeli paliti smeće i njime blokirati ceste

Smeće u Napulju
Smeće u Napulju (Wikipedia)
Više o

Napulj

,

smeće

,

Silvio Berlusconi

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je u ponedjeljak sve talijanske regije da pomognu u rješavanju problema smeća u Napulju, upozorivši da je riječ o nacionalnoj krizi, piše Hina.

Vlada je prošli tjedan usvojila odluku koja će omogućiti da se otpad s ulica Napulja, trećeg grada po veličini u zemlji, zbrine u drugim regijama. No planu se protivi Sjeverna liga, koja inače redovito kritizira korupciju i neorganiziranost na jugu zemlje. Guverner Piemontea Roberto Cota rekao je da njegova regija nije voljna surađivati.

"Sadašnja situacija postala je prava nacionalna kriza koja zahtijeva suradnju i solidarnost iznad regionalne razine kako bi se ublažila patnja građana Napulja", rekao je Berlusconi. Kriza, koja je doprinijela padu prethodne vlade lijevog centra, rezultat je višegodišnjih političkih neuspjeha, korupcije i utjecaja lokalne mafija koja kontrolira zbrinjavanje otpada. Odlagališta otpada su prepuna i gomile smeća već godinama trunu na visokim temperaturama.

Ogorčeni stanovnici zadnjih su tjedana počeli paliti smeće i njime blokirati ceste, a novoizabrani gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris upozorio je da gradu zbog toga prijeti zdravstvena kriza. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izrazio je zabrinutost zbog krize i pozvao da se hitno nešto poduzme. Skupina 14 talijanskih regija izrazila je u ponedjeljak spremnost da pomogne, ali i pozvala vladu da ubrza otvaranje novih odlagališta otpada na području Napulja.

05.07.2011. 09:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    jebenifacebook
    05.07.2011. 20:23
    ma koja su ovo debilna gamad i oni su u EU? a ni smeće ne znaju zbrinuti pa ljudi ovo traje već desetlječima to je kriminalno debilno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh