« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
U SRBIJI KUHA

Beograd: Nikolić počeo štrajk glađu, SNS organizirao prosvjede

Na mitingu je, po procjenama organizatora, bilo 120 tisuća ljudi, a prema neslužbenim procjenama policije 40 tisuća građana

Tomislav Nikolić
Više o

Srbija

,

Tomislav Nikolić

,

srpska napredna stranka

Više desetaka tisuća ljudi u subotu je u središtu Beograda, u organizaciji vodeće oporbene Srpske napredne stranke (SNS), tražilo raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a njezin je predsjednik Tomislav Nikolić objavio da od jutra štrajka glađu i žeđu te da će ustrajati sve dok vlada ne ispuni oporbene zahtjeve, javlja Hina.

"Ja od jutros ne uzimam vodu i hranu. Ja vas molim da to prihvatite kao moj poslednji način, pravoslavni, hrišćanski, za borbu za bolju Srbiju i nudim posljednju ponudu (predsjedniku Srbije) Borisu Tadiću: Kad mi se nešto loše desi - raspiši izbore, raspiši radi građana Srbije, koji će živjeti i bez mene i bez tebe'', poručio je Nikolić okupljenima.

Nikolić je poručio da je njegova stranka mnogo jača od Demokratske stranke predsjednika Borisa Tadića te da je ponudila sve moguće ustupke vlastima za raspisivanje izvanrednih izbora nakon odlučivanja o dobijanju statusa kandidata Srbije za članstvo u Europskoj uniji.

Međutim od Tadića stižu samo napadi i najteže optužbe, rekao je predsjednik SNS-a i optužio vladu da izbjegava raspisati izbore i opravdava se da bi time ugrozila proces dobijanja statusa kandidata Srbije za članstvo u Uniji.

Na mitingu je, po procjenama organizatora, bilo 120 tisuća ljudi, a prema neslužbenim procjenama policije 40 tisuća građana.

Mediji su prenijeli da je ispred zgrade srbijanskog parlamenta i oko nje bilo 50 tisuća ljudi.

Skupu su se obratili i predstavnici ostalih stranaka uključenih u organizaciju mitinga, Nove Srbije, Pokreta socijalista i Pokreta snaga Srbije.

Na sličnom mitingu početkom veljače te su stranke također tražile izvanredne parlamentarne izbori i organizatori su tada poručili da će za dva mjeseca ponovno organizirati prosvjed koji će trajati sve dok izbori ne budu raspisani.

Prema beogradskim medijima, skup je protekao bez izgrEda uz jake policijske snage u središtu Beograda i oko najvažnijih državnih ustanova.

Srpsku naprednu stranku su 2008., osnovali bivši članovi Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja, koji su stali uz bivšeg zamjenika predsjednika SRS-a Tomislava Nikolića nakon njegova sukoba sa Šešeljem. Prema rezultatima istraživanjima javnog mnijenja, SNS se čini najjača oporbena stranku i glavna protivnica Demokratskoj stranci, vodećoj u vladajućoj koaliciji.

Nova Srbija, Pokret socijalista i Pokret snaga Srbije, suorganizatori subotnjeg skupa, prema neslužbenim podacima imaju višestruko manju potporu birača u odnosu na SNS.

16.04.2011. 21:30:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    17.04.2011. 01:22
    to je prosvjed... a ne ova naša španciranja sa stotinjak ljudi...
  2. avatar
    SportMagazin
    17.04.2011. 03:48
    ništa to gluposti... a i da hbomb u pravu si
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh