« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
NAKON FUKUSHIME

Clinton pozvala Japance da ostanu aktivni na svjetskoj sceni

TEPCO smatra da će biti potrebno 6 do 9 mjeseci za otklanjanje problema u Fukushimi

Hillary Clinton
Hillary Clinton (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Japan

,

Fukushima Daiichi

,

TEPCO

Američka državna tajnica Hillary Clinton u nedjelju je pozvala Japance da i nastave biti aktivni na svjetskoj sceni, u razdoblju u kojemu se bore s posljedicama nuklearne krize koja je uslijedila nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, istodobno obećavši tom ključnom američkom savezniku u istočnoj Aziji potporu Washingtona, prenosi Hina.

Clinton je izjavila kako su se Japan i SAD složili u pogledu stvaranja "javno-privatnog partnerstva za obnovu", pod vodstvom japanske vlade, a američke tvrtke i organizacije počet će s raspravama o tomu na koji način pružiti potporu Japancima koji prolaze kroz tešku krizu.

"Na ekonomskom, diplomatskom i na mnogim drugim područjima, Japanci su nam neophodno potrebni u globalnom rješenju problema. Usto, američko-japanski savez neophodan je, kao i uvijek, kada su u pitanju globalna sigurnost i razvoj", rekla je Clinton na konferenciji za novinare održanoj nakon razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Takeakijem Matsumotom. "Svi znamo da Japan prolazi kroz iznimno kritično razdoblje i želimo potaknuti njegov narod, u trenucima kada se oporavlja od katastrofe koja ga je pogodila, da i dalje ostane u međunarodnome fokusu te da ga ova kriza ne usmjeri samo na unutarnje probleme", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik, koji putuje u pratnji Hillary Clinton, a želio je ostati anoniman.

Japanski premijer Naoto Kan izjavio je kako se nuklearno stanje u Japanu polagano stabilizira te da se zemlja sada mora fokusirati na oporavak od potresa i od tsunamija. "Vjerujem da će nam ovaj iznimno težak period 'otvoriti' prozor prema mogućnostima koje će nam donijeti 'ponovno rađanje Japana'," napisao je Kan u uvodniku online izdanja Sunday's International Herald Tribunea. Također je napisao kako će Japan i dalje ostati angažiran na međunarodnom planu, unatoč tomu što se oporavlja od katastrofa koje su pogodile zemlju. "Vjerujem da je za nas Japance najbolji način da uzvratimo iskreno prijateljstvo koje nam je pokazano - nastaviti pridonositi razvoju međunarodne zajednice", napisao je Kan u uvodniku.

TEPCO: 6 do 9 mjeseci za otklanjanje problema u Fukushimi

Tvrtka TEPCO, operator havarirane nuklearne elektrane u Fukushimi objavila je u nedjelju kako ulaže velike napore u pokušaj da u predstojeća tri mjeseca razinu radijacije dovede na najniži stupanj, a očekuje i da će otkloniti probleme u postrojenju i za šest do devet mjeseci uspjeti potpuno ohladiti reaktore, izvijestili su iz uprave. Istaknuli su kako u predstojećih tri do šest mjeseci namjeravaju u velikoj mjeri ograničiti razinu curenja radioaktivne tvari, a nakon toga planiraju prekriti reaktore, oštećene u potresu i tsunamiju 11. ožujka, prenio je France presse.

Uprava i radnici najveće nuklearne elektrane u Aziji ulažu velike napore da se što učinkovitije rashlade reaktori i potrošeno gorivo u bazenima, da se dekontaminira voda zagađena radijacijom, da se smanji ispuštanje radijacije u atmosferu i tlo te da se smanji razina radijacije na cijelome području, izvijestio je Reuters. Predsjednik uprave TEPCO-a Tsunehisa Katsumata izjavio je kako vjeruje da bi za najviše devet mjeseci pogon trebao postati siguran te doveden u stabilno stanje, a potpredsjednik TEPCO-a kazao je kako će se tvrtka, uz pokrivanje reaktora, zajedno s vlastima angažirati i na dekontaminaciji područja ugroženih radijacijom.

Katsumata je je rekao da korporacija vrši pripreme kako bi se mogla nositi s mogućim novim velikim tsunamijem. Područje je potodila serija jakih potresa nakon katastrofalnog potresa jačine 9.0 koji je pokrenuo razorni tsunami. Međutim, dodao je Katsumata, još se ne zna koliko će na kraju iznositi troškovi stabiliziranja nuklearnog postrojenja.

17.04.2011. 11:49:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh