« Život
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NE PO GUZI!

Batine u djetinjstvu povećavaju mogućnost mentalnih bolesti

Nikad nije previše ponavljati da postoje puno bolje odgojne metode od batina - pogledajte koje

Oduzimanje privilegija prihvatljiv je način discipliniranja djece
Više o

odgoj djece

,

istraživanje

Stručnjaci iz Američke udruge pedijatara proveli su istraživanje koje je dokazalo da ponižavajuće tjelesno kažnjavanje povećava pojavu mentalnih bolesti. Tijekom 2004. i 2005. analizirano je 34,600 osoba starijih od 20 godina koji su na pitanje 'jeste li bili podvrgnuti tjelesnom kažnjavanju kao dijete', odgovorilo pozitivno.

Zaključak je da je kod osoba koje su bile tjelesno kažnjavane 59 posto veća vjerojatnost da će razviti ovisnost o alkoholu, 41 posto da će postati depresivno, a 24 posto da će patiti od napadaja panike.  

Pedijatri se slažu da roditelji moraju pronaći druge načine discipliniranja djece koji ne izlažu djecu ponižavajućim batinama koje izazivaju osjećaj srama za koji Andy Grogan-Kaylor, profesor na Sveučilištu Michigan tvrdi da baš nikad nisu riješenje. "Istraživanje jasno pokazuje da baš nikada nije korisno poniziti dijete i natjerati ga da se osjeća posramljeno, to može voditi u čitav niz problema u budućnosti". Takvo kažnjavanje također može uništiti roditeljev odnos s djetetom.

Umjesto batina, roditelji bi morali koristiti druge strategije kao što su postavljanje jasnih granica i oduzimanje privilegija. Također, potrebno je slušati djecu jer je loše ponašanje često posljedica neznanja. Fokusirati se treba na pozitivno, npr. ako dijete bez razloga viče, treba mu reći da počne koristiti svoj tihi glas, a ne urlati na njega da prestane urlati.

Za manju je djecu učinkovit tzv. "time-out", a za veću oduzimanje privilegija, kao što je npr. gledanje TV-a ili igranje video igrica. Naravno, ne treba zaboraviti na to da roditelji moraju biti djeci uzor, te da prema njihovom ponašanju djeca usvajaju modele ponašanja. 

03.07.2012. 07:48:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh