« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
POTPORA TIMOŠENKO

Barroso i Merkel ne žele u Ukrajinu

Njemačka kancelarka i predsjednik EK odbili su doći na skup u Ukrajini zbog lošeg odnosa vlasti prema Juliji Timošenko

Fotografija vijesti
Više o

Angela Merkel

,

Julija Timošenko

,

Jose Manuel Barroso

Zbog lošeg odnosa ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te njemačka kancelarka Angela Merkel odbili su doći u tu zemlju, prenosi Hina.

Ukrajina je domaćin skupa predsjednika država središnje Europe na Jalti 11. i 12. svibnja a, s Poljskom, je domaćin europskog nogometnog prvenstva u lipnju.

Nije bilo jasno je li Barroso planirao posjetiti neki od tih događaja. "Što se tiče predsjednika jasno je da, kako stvari sada stoje, predsjednik nema namjeru ići u Ukrajinu ili sudjelovati na događanjima u Ukrajini u ovom trenutku", rekla je njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde Hansen na konferenciji za tisak.

Glasnogovornik njemačke vlade Georg Streiter rekao je da bilo kakav posjet kancelarke Merkel za održavanja europskog nogometnog prvenstva ovisi o sudbini bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. Na pitanje planira li kancelarka posjet Ukrajini tijekom prvenstva koje se održava od 8. lipnja do 1. srpnja Streiter je rekao da "još nema konkretnih planova putovanja". "Bilo kakvo planiranje puta ovisi o sudbini gospođe Timošenko i ovisi o vladavini prava u Ukrajini", rekao je.

Njemački tjednik Der Spiegel u svom posljednjem izdanju je napisao da Merkel neće posjetiti Ukrajinu ako na početku prvenstva Timošenko još uvijek bude u zatvoru.

Svoje sudjelovanje na summitu predsjednika srednjeuropskih zemalja u Ukrajini, do sada su, prema pisanju više njemačkih medija, otkazali predsjednici Njemačke Joachim Gauck, Austrije Heinz Fischer i Slovenije Danilo Tuerk. Zbog postupanja ukrajinskih vlasti prema bivšoj premijerki Juliji Timošenko bojkotu se priklonio i češki predsjednik Vaclav Klaus, prenosi česki list Lidove novini. Političari će bojkotirati i ukrajinski dio europskog nogometnog prvenstva Euro 2012. u lipnju, pa je svoj nedolazak najavila europska povjerenica za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding.

Bivša ukrajinska premijerka se nalazi u zatvoru u Harkovu, jednom od četiri ukrajinska grada u kojim će se igrati utakmice europskog nogometnog prvenstva. Timošenko je prošlog listopada proglašena krivom za zloporabu vlasti dok je bila premijerka a ovoga mjeseca protiv nje je pokrenut još jedan proces za izbjegavanje poreza. Zapadne zemlje ocjenjuju da su postupci protiv nje politički motivirani a Timošenko je sve optužbe odbacila kao dio kampanje predsjednika Janukoviča protiv oporbe.

30.04.2012. 20:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh