« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TOWER ONE

New York je opet dobio svoj vrh

Više od deset godina nakon terorističkog napada na nebodere, novi World Trade Center je opet najviše zdanje New Yorka

Tower One je prestigao Empire State Building
Tower One je prestigao Empire State Building (Arhiva)
Više o

New York

,

Tower One

,

najviše zgrade

Ovog ponedjeljka (30.4.) radnici su postavili čeličnu gredu na najvišoj točki novog World Trade Centra u New Yorku. Time je ova zgrada opet viša od sada šest metara nižeg nekadašnjeg simbola New Yorka, nebodera Empire State Building. Ali Tower One seže i dalje u visinu i kad će biti gotov - što će biti najkasnije 2014., trebao bi biti visok 541 metar. Za amerikance ta visina, izražena u stopama, ima osobito značenje: 1776 stopa, što je i godina proglašenja neovisnosti mlade američke nacije.

"New York opet raste u visinu", izjavio je gradonačelnik Michael Bloomberg prigodom svečanosti nove najviše zgrade New Yorka. "Ovaj napredak na World Trade Centru pokazuje snagu i odlučnost građana New Yorka i naše uvjerenje da ovaj grad uvijek teži prema visini.

"Možda neće biti najviši...

Prema zamisli Daniela Libeskinda i arhitekta Davida Childsa, Tower One treba dobiti ime Toranj slobode i brojati 104 katova. Kada bude gotov, bit će znatno viši nego uništeni "Blizanci" - i mnogo sigurniji. Jer već sad postoje zgrade koje su više nego budući ponos New Yorka - Burdž Kalifa u Dubaiu je visoka 829 metara, a u čitavom svijetu postoje projekti ili već gradilišta gdje bi trebale biti izgrađene zgrade mnogo više nego što će biti Tower One.

2008. je počela gradnja Nakheel Tower u Dubaiu i iako je, zbog financijskih poteškoća, gradnja obustavljena, ta je zgrada trebala biti visoka čitav kilometar. U Mumbaiu se gradi i India Tower koji bi trebao sezati 700 metara u visinu, zgrade više od 600 metara se grade i u Shentzenu i u Šangaju u Kini, a čak i novi hotel u Meki Abraj Al Bait Towers bi trebao mjeriti 601 metar.

Ako novi World Trade Center u New Yorku neće biti najviša zgrada na svijetu, sve se čini kako će biti najskuplja. Novi toranj je izgrađen da izdrži gotovo sve oblike terorističkog napada. Stakla na nižim katovima biti će blindirana, a s obzirom da se i stari tornjevi nisu srušili zbog samog udarca aviona kojeg su oteli teroristi, nego zbog vatre koja je oslabila čeličnu konstrukciju, u novim tornjevima su svi čelični nosači načinjeni i od posebnog čelika, a povrh toga premazani smjesom kako bi izdržali čak i takvu vatrenu stihiju. Sve u svemu, predviđeno je da će gradnja ovog tornja u New Yorku koštati 3,8 milijardi dolara.

Piše: A. Šubić / DW
01.05.2012. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh