« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
PRVA KLAPA

Barack Obama prisegnuo na privatnoj svečanosti

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će Obama prisegnuti na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres

Barack Obama mora dva puta prisegnuti
Barack Obama mora dva puta prisegnuti (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

prisega

,

inauguracija

Američki predsjednik Barack Obama položio je svečanu prisegu za drugi mandat u nedjelju točno u podne po mjesnom vremenu na zatvorenoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Obama je prisegu položio pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom, koji je u toj ulozi bio i 2009. kada je Obama prisegnuo kao prvi afroamerički predsjednik SAD-a.

"Ja, Barack Hussein Obama Svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a", izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na Bibliju.

Svečanost je trajala svega nekoliko sekundi, a uz Obamu su u nedjelju u Bijeloj kući bili samo članovi njegove obitelji. Američkom predsjedniku mandat po ustavu formalno počinje 20. siječnja u podne po istočnoameričkom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom).

Kako ovaj 20. siječnja pada na neradni dan, u nedjelju, Obama za drugi mandat mora prisegnuti dvaput. Prisegom u Bijeloj kući zadovoljene su ustavne odredbe.

Procedura inauguracije ponovit će se u ponedjeljak na javnoj svečanosti na Capitol Hillu, kada će Obama prisegnuti na golemoj platformi kod zapadnog ulaza u Kongres s koje se pruža pogled na kilometarsku aveniju National Mall.

21.01.2013. 03:26:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh