« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nečuveno

Barack Obama dobio Nobelovu nagradu za mir!

POGLEDAJTE VIDEO - Američki predsjednik nagrađen je zbog nastojanja da ojača suradnju među ljudima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Nobelova nagrada za mir

,

Barack Obama Nobelova nagrada

,

Obama Nobel

,

Obama mir

Na sveopće iznenađenje, ovogodišnja Nobelova nagrada za mir pripala je aktualnom američkom predsjedniku Baracku Obami.

Kako je navedeno na stranicama Nobelprize.org, nagradu je dobio zbog "izuzetnog truda da ojača međunarodnu diplomaciju te suradnju između ljudi".

Otkako je u siječnju preuzeo položaj predsjednika SAD-a, Obama je pozivao na razoružanje i radio na ponovnom pokretanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

"Samo su rijetke osobe poput Obame zaokupirale pažnju čitavog svijeta. Malo je ljudi dalo toliko nade za bolju budućnost", izjavio je Thorbjoern Jagland, predsjednik peteročlanog norveškog odbora.

U konkurenciji za prestižnu nagradu bili su kolumbijska senatorica Piedad Cordoba, budistički redovnik Tich Quang Do, ginekolog iz Konga Denis Mukwege, borac za ljudska prava Sima Samar iz Afganistana, muslimanka Rebiya Kadeer, jordanski princ Ghazi Bin Muhammad Bin Talal te kineski borac za ljudska prava Hu Jia.

Za glavnog favorita slovila je kolumbijska senatorica Piedad Cordoba koja se istaknula uspješnim spašavanjem 16 taoca koje su držale marksističke gerilske jedinice.

Nagrada vrijedna 10 milijuna švedskih kruna, oko 1,4 milijuna američkih dolara, bit će mu biti predana u Oslu 10. prosinca.

09.10.2009. 11:12:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    09.10.2009. 13:12
    Užas, užas i čisti užas! Tako oni već desetljećima dijele nagrade između sebe...Za što? Za upravo supotne aktivnosti - Obama već uvodi Ameriku u nove ratove...Bljak!
  2. avatar
    09.10.2009. 13:35
    A Bush koji mu je pripremio teren neće ništa dobiti? Koja nepravda!
  3. facebook picture
    Ivan Majnarić
    22.10.2009. 15:13
    kako loše...ccc
  4. avatar
    enime
    01.11.2009. 21:00
    Nagradu je dobio kao licnost a ne kao nasledstvo americke lose politike, da nije promjenio od toga mnogo stoji jer su amerikanci agresivna nacija koja zivi od konflikta..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh