« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Pratite tijek događaja

NASA tvrdi: Misija je uspjela

POGLEDAJTE VIDEO - Udar rakete podigao je dovoljno prašine da bi se odgovorilo ima li vode na Mjesecu, no rezultati će se čekati još par tjedana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

NASA

,

YouTube

,

nasa mjesec

,

raketiranje mjeseca

,

bombardiranje mjeseca

,

voda na Mjesecu

,

NASA youtube

,

Lcross youtube

Eksploziju je NASA prenosila u živo na svojoj televiziji pa se događaj mogao pratiti sa svih strana svijeta. Oko 13,30 sati po srednjeeuropskom vremenu projektil je eksplodirao na površini Mjeseca.

Američki znanstvenici nadaju se da će dokazati kako na Mjesecu postoje tragovi vode koje prijašnje misije nisu uspjele otkriti.

Dakle, američka svemirska agencija lansirala je projektil "Centaur" u jedan od kratera koji su blizu južnog pola Mjeseca u petak ujutro u 4 sata i 30 minuta po floridskom vremenu.

Eksplozija je bila dovoljno snažna da napravi krater promjera 20 i dubine 4 metra.

Fokus eksperimenta bio je usmjeren na oblak prašine koji je nastao nakon eksplozije. U njemu su znanstvenici očekivali pronaći ostatke leda i vodene pare koji bi potvrdili prisutnost vode i ispod površine Mjeseca.

Nakon udara, sonda LCROSS prošla je kroz oblak prašine skupljajući materijal kojeg su odmah analizirati tehničari sa Zemlje. Projekt LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) započeo je prošlog lipnja, a tek unazad nekoliko dana znanstvenici su odlučili raketirati površinu Mjeseca.

Rezultati prijašnjih istraživanja ukazuju na to da na ciljanom mjestu postoji velika koncentracija hidrogena gdje su temperature iznimno niske zbog malo sunčevih zraka.

Ova misija bila je prva NASA-ina misija koja se tiče Mjeseca unazad deset godina. Slike bombardiranja mogu se vidjeti na NASA-inoj službenoj internetskoj stranici.

A evo i videa udara:

 

NASA-ini službenici su potvrdili da je misija na mjesecu bila uspješna, ali pravi rezultati će se znati nakon nekoliko tjedana.

Naime, udar je, prema tvrdnjama znanstvenika, podigao dovoljno prašine pomoću koje se planiralo utvrditi ima li vode na Mjesecu i ispod površine.

Anthony Colaprette, vodeći čovjek misije LCROSS, rekao je da su prikupili dovoljno podataka za odgovor na postavljeno pitanje - ima li vode na Mjesecu?

Dan Andrews, voditelj projekta, zadovoljan je zadatkom kojeg je letjelica obavila.

09.10.2009. 11:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    09.10.2009. 13:57
    Ovo s vodom je čista laž - gađaju se vanzemaljske baze na Mjesecu - http://www.youtube.com/watch?v=42a6yXpPxUE&feature=related
  2. avatar
    Dragana
    01.04.2010. 15:09
    Koliko ce ukupno biti bombardovanja Mjeseca?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh