« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VAŽAN KORAK

Ban Ki-moon zadovoljan zbog povećanja ženskih prava u Saudijskoj Arabiji

Prvi čovjek UN-a rijetko komentira zakonodavstva u pojedinim zemljama, ali pitanje ženskih prava jedno je od najvažnijih tema njegova mandata

Fotografija vijesti
Više o

Ban Ki-moon

,

Saudijska Arabija

,

žene

,

UN

,

ženska prava

,

pravo glasa

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je u četvrtak kao "važan korak" najavu Saudijske Arabije da će ženama u toj konzervativnoj zemlji biti dopušteno glasovanje na izborima.

Prvi čovjek UN-a rijetko komentira zakonodavstva u pojedinim zemljama, ali pitanje ženskih prava jedno je od najvažnijih tema njegova mandata. "Glavni tajnik vjeruje da ta najava predstavlja važan korak u ostvarivanju temeljnih građanskih i političkih prava žena u Saudijskoj Arabiji", navodi se u izjavi Banova ureda.

Saudijski kralj Abdulah u nedjelju je objavio da će žene u toj konzervativnoj islamskoj kraljevini moći kao punopravni članovi sudjelovati u radu šure (vijeća) i glasovati na lokalnim izborima

Saudijski aktivisti se već dugo vremena zauzimaju za veća prava žena koje ne smiju putovati, raditi ili biti podvrgnute nekom medicinskom zahvatu bez odobrenja muškog člana obitelji te ne smiju voziti automobil.

Promjene će nastupiti nakon lokalnih izbora ovoga tjedna na kojima žene nisu smjele glasovati niti se kandidirati.

30.09.2011. 10:03:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh