« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
LJEPOTA POKRETA

Balet - najbolji put do gracioznih pokreta i figure

Poput joge ili pilatesa, balet je također tjelesno-umna vježba koja zahtijeva određeni trud, ali daje sjajne rezultate

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

balet

,

vježbe

,

figura

,

držanje tijela

Gipke, vitke i naizgled bestežinske figure balerina uvijek su bile predmet zavisti. To kako one uspijevaju skakutati i okretati se bez da puste kap znoja mnogima ostaje misterijem. Metro je razgovarao s Jennifer Galardi, instruktoricom baleta u Crunch Gymu u New Yorku, o tome kako se dobiva tijelo prima balerine.

Izdužena elegancija. Baletne vježbe usmjerene su k izduživanju i oblikovanju tijela preko niza pokreta koji aktiviraju osnovne mišiće. Svjesnost o tijelu i kontrola neophodni su za postizanje dobro poznatog gotovo lebdećeg kretanja i gracioznosti u baletu i eventualno toniranje mišića i izdužene figure.

Kontrola. Poput pilatesa ili joge i sam je balet tjelesno-umna vježba. Dakle, svjesnost o tijelu je iznimno važna u nastojanjima da se povežu mišići i zajednički djeluju kako bi se izveo određeni pokret ili izdržao određeni položaj i stav. Plié, doslovno prevedeno s francuskog znači 'čučanj', pokret je koji zaista sliči čučnju i za njega je potrebna povezanost i kontrola. „Stopala su vam spojena u peti, a vrhovi su razmaknuti, zatim se počinjete spuštati sve do položaja koji sliči na neku vrstu čučnja. Dok se spuštate u taj položaj potrudite se da vam leđa budu ispravljena što je više moguće", objašnjava Galardi, „jer tako djelujete na unutarnju stranu bedara i naprezanja stražnjice će biti učinkovitija."

Izduživanje. Balet je usmjeren i k izduživanju mišića. Tendu je pokret prilikom kojega ispružate nogu prema van u potpunosti zbog čega ste prisiljeni istegnuti nogu koliko god je moguće. Tendu je pokret koji aktivira čitavu nogu, od kukova do prstiju. „ne brinite o tome koliko možete podignuti nogu već obratite pozornost na to koliko je možete istegnuti od tijela", kaže Galardi. Iako tehnički ne izduljujete tijelo, dopuštate mišićima da se protegnu, što je sjajna vježba istezanja.

Kretanje poput leptira. Balet je postepena vježba koja mnoge može frustrirati, naročito ako ne uspijevaju pratiti kontrolirane korake. „To vam je kao da tijelo koristite kao alat, kao nešto što zahtijeva pozornost i snažnu tjelesno-umnu koncentriranost što mnogima predstavlja pravi izazov", napominje Galardi. Port de brass je kontrolirano kretanje i postavljanje ruku u različite položaje. Iskusne balerine ga izvode tako da se čine poprilično smirenima, gracioznima i kao da ga rade s lakoćom dok se u stvarnosti moraju dobro napatiti da bi ga svladale i postigle tako tečno kretanje. Svaki korak, svaki pokret u baletu je vrlo skladan - tijelo se prebacuje iz jednog stava, položaja, koraka ili pokreta u drugi.

Držanje. Barre, odnosno prečka, jedini je dio opreme, pored samoga tijela, koji je dozvoljen u dvorani za vježbanje. Postavljen je otprilike u visini struka, a koristi se za vježbanje ravnoteže i vježbe držanja; može vam poslužiti i za povećanje vlastite snage i izdržljivosti. „Otvorenim dlanom morate se dobro osloniti na prečku, ali je niti u jednom trenutku ne smijete obuhvatiti", objašnjava Galardi i dodaje: „Morate je iskoristiti kako biste s podigli iz kukova dok su leđa u potpunosti ispravljena i ravna i morate se oduprijeti potrebi za saginjanjem.." Galardi kaže da, dok se podižete, morate primaknuti lopatice ramena jednu k drugoj, zabaciti ramena i držati zadnjicu uvučenu (leđa ne smiju biti u luku). Tako ćete otvoriti grudi i gornji dio tijela, a to će vam pomoći da steknete osjećaj o vlastitoj visini i poboljšati držanje tijela. „sve se svodi na to kako se nosite i držite. Ako se ne saginjete naprijed i ako se ne zgrčite steći ćete samopouzdanje, gracioznost i imat ćete bolje držanje tijela."

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
13.04.2010. 12:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh