« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POTRAGA

Australska policija pokušava locirati Dragana Vasiljkovića

Kapetan Dragan nije se pojavio pred sudom kada je donesena odluka o izručenju Hrvatskoj i policija strahuje da je u bijegu

(Mate Bašić/Cropix)
Više o

izručenje

,

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

Daniel Snedden

,

australska policija

Australska savezna policija pokušava locirati Dragana Vasiljkovića, poznatog kao "Kapetana Dragana", koji je izgleda u bijegu nakon što je Vrhovni sud donio odluku da može biti izručen Hrvatskoj, javljaju u srijedu australski mediji.

"Australska savezna policija nastavlja s raspitivanjem kako bi locirala Sneddena", navodi se u priopćenju ureda državnog odvjetnika.

Vasiljković, koji živi u Australiji pod imenom Daniel Snedden, nije se pojavio u utorak pred australskim Vrhovnim sudom u Canberri kada je donesena odluka kojom je otvoren put za njegovo izručenje Hrvatskoj i policija strahuje da je u bijegu.

On se navodno već noć prije odlučio vratiti svojoj kući u Coffs Harbouru.

Vasiljković je na zahtjev suda predao svoju putovnicu prošli mjesec kada je započelo suđenje. Po navodima medija, Vasiljković uz australsko ima i srpsko državljanstvo.

Glasnogovornica državnog odvjetnika Roberta McClellanda izjavila je da Vasiljković nije izvijestio vlasti o promjeni svoje adrese te da je u tijeku policijska potraga za njim.

Vrhovni sud prihvatio je u utorak žalbu savezne vlade i poništio presudu Saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj, jer ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Sedam sudaca Visokog suda vijećalo je samo 15 minuta prije nego što su odlučno odbacili odluku nižeg, Saveznog suda.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006., na temelju zahtjeva za izručenje koji je podnijela Hrvatska. Vasiljković je optužen u Hrvatskoj za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima HV-a i Hrvatske policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. godine. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 14:27:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    31.03.2010. 15:21
    Nek ga traze medu Auburginerima..
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh