« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NE ŽELI NA SJEVER

Assangeovi odvjetnici i dalje ne posustaju u borbi protiv njegova izručenja Švedskoj

Svjedok obrane bivši švedski državni tužitelj Sven Erik Alhem rekao je na saslušanju da je u pokretanju optužnice protiv Assangea bilo nepravilnosti

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Švedska

,

suđenje

,

silovanje

,

izručenje

,

Julian Assange

Julian Assange i njegovi odvjetnici u utorak se, drugi dan saslušanja pred londonskim sudom, nastavljaju zalagati za blokiranje zahtjeva Švedske za njegovim izručenjem toj zemlji, koje bi, kako tvrde branitelji, lako moglo dovesti do izručenja SAD-u. Utemeljitelj WikiLeaksa Assange zatražio je u ponedjeljak od britanskog suca da blokira zahtjev za izručenjem Švedskoj gdje treba biti ispitan po optužbama za silovanje jer bi to izručenje, kako tvrde njegovi branitelji, lako moglo voditi k izručenju Sjedinjenim Državama, javlja France presse, prenosi Hina.

Svjedok obrane bivši švedski državni tužitelj Sven Erik Alhem rekao je na saslušanju da je u pokretanju optužnice protiv Assangea bilo nepravilnosti. "Ne razumijem zašto Juliana Assangea ne možemo saslušati ovdje, ako se s tim slažu britanske vlasti", komentirao je Alhem, predlažući da se saslušanje provede uz pomoć video-konferencije. Assangeovi branitelji posljednjih 48 sati nastoje uvjeriti britanske sudske vlasti u nelegalnost zahtjeva za izručenjem i za manjkavostima optužnice za silovanje.

Australski informatički stručnjak (39) razbjesnio je Washington postavljanjem na internet tisuća tajnih američkih diplomatskih bilježaka zbog čega američko pravosuđe razmatra mogućnost da ga kazneno goni. "Ne može biti poštenog suđenja ako su novinari i javnost isključeni iz sudnice ... Tu postoji stvarna opasnost od flagrantnog kršenja njegovih prava", rekao je u sudnici u Londonu Assangeov branitelj Geoffrey Robertson. U Švedskoj se suđenja za silovanje odvijaju bez prisutnosti javnosti. Assangeovi branitelji su na 74 stranice upozorili da bi izručenje njihova klijenta Švedskoj moglo povući i izručenje SAD-u, gdje bi bio "u velikoj opasnosti da bude zatočen u Guantanamu ili negdje drugdje" te bi mu "prijetila i smrtna kazna". Državna odvjetnica Clare Montgomery odbacila je tvrdnje da se Assange izlaže opasnosti od izručenja SAD-u i naglasila da bi u tom slučaju Britanija morala dati svoj pristanak.

08.02.2011. 18:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    08.02.2011. 20:45
    I tko će se više suprostaviti amerima? Šanse za preživljavanje jednake nuli.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh