« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
HOĆE LI IZDRŽATI?

Novi problemi za Egipćane: Zbog prosvjeda ne rade pa jedva preživljavaju

Stanovnici koji hranu mogu kupiti samo nadnicom koju svakog dana zarade sve više strahuju kako preživjeti

Mubarak i glad najveći problemi Egipćana
Mubarak i glad najveći problemi Egipćana (YouTube)
Više o

Egipat

,

glad

,

prosvjedi

,

posao

,

Hosni Mubarak

Milijuni Egipćana nisu zadovoljni vladavinom Hosnija Mubaraka, no kako su prosvjedi ušli u treći tjedan i blokirali život u gradovima, njih 40 posto koji žive s manje od dva dolara na dan više skrbe o tome kako nahraniti obitelj nego kada će predsjednik odstupiti. Vozač taksija Mustafa Fikri nije radio četiri dana jer su ulice bile potpuno blokirane prosvjedima i zbog toga nije mogao kupiti hranu svojoj djeci, rekao je u utorak dok mu je žena rađala u bolnici.

"Ostavio sam suprugu i punicu u bolnici jutros i dao im 130 egipatskih funti koje sam prištedio", rekao je Fikri i uzbuđeno obzanio da je ostavio nešto novca sa strane kako bi supruzi kupio piletinu jer je sada važno da se ona dobro hrani, a o crvenom mesu, preskupom, može samo sanjati. Kako četiri dana nije radio, od šefa je morao posuditi 100 funti, priznaje Fikri koji kao i tisuće prosvjednika želi da Mubarak ode s vlasti pošto je u 29 godina zemlju doveo u siromaštvo, očaj, korupciju i represiju.

U utorak su se male trgovine počele otvarati opskrbljene namirnicama koje su nakon višednevne blokade ušle u Kairo. Otvorile su se i banke i neki uredi koji su bili zatvoreni deset dana tijekom prosvjeda u kojima je dosad palo oko 300 žrtava, a ranjeno više od 5.000. Stanovnici koji hranu mogu kupiti samo nadnicom koju svakog dana zarade sve više strahuju kako preživjeti. Umjesto da se izlažu kaosu i gladi sve je više Egipćana spremno istrpjeti Mubaraka do rujna, za kada je najavio povlačenje nakon predsjedničkih izbora.

"Ako se predsjednik povuče sada, bit će nereda, kaosa", uvjeren je Mohamed Abed Rabo, 50-godišnjak nezadovoljan nedavnim sukobima, pljačkama i vandalizmom koji tvrdi da Egiptu "treba čelična ruka, inače će biti bezvlađa". Turisti su otišli, ulagači također, kriza je potresla Egipat, kaže Rabo. Većini Egipćana 82-godišnji Mubarak jedini je vladar kojeg poznaju. No napose zadnjih godina vidjeli su da je postao sve izoliranji i isključeniji iz njihovih života, zatvoren u svoju "bjelokosnu kulu", vilu na Crvenom moru u Šarm el Šeiku.

"Hosni Mubarak bio je u duboku snu, a prosvjedi su ga probudili. Kad je ustao vidio je tisuće mladih koji traže njegov odlazak", zaključio je Haled Mohamed al-Sajed. Za Mubarakove vladavine život Egipćana samo se pogoršavao s rastom cijena i stagnacijom plaća, te porastom nezaposlenosti. Najmanja plaća u Egiptu kreće se oko 400 egipatskih funti. "Vozač sam već 17 godina jer nisam mogao naći drugi posao. Pokušao sam, ali sam posvuda nailazio na zidove", kaže Al-Sajed, otac sedmero djece koji ih proteklog tjedna nije mogao nahraniti "nego kruhom". Al-Sajed se protivi Mubaraku i njegovoj politici "no najvažnije mu je sada kako nahraniti obitelj i zato mora raditi".

08.02.2011. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh