« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PREKID NASILJA

Arapska liga prijeti Siriji daljnjom izolacijom

"Cijena koju će sirijska vlada morati platiti ne ispuni li obećanja data Arapskoj ligi jest izolacija u arapskom svijetu", rekao je Davutoglu

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

nasilje

,

prosvjedi

,

Arapska liga

,

Sirija

,

zaštita civila

Arapska liga i Turska usprotivile su se bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji i upozorile vladu te zemlje da prekine krvoproliće i provede reforme jer će u protivnom biti izolirana u arapskom svijetu, prenijele su agencije sa sastanka održanog u srijedu u Rabatu, javlja Hina.

"Forum tvrdi da je potrebno prekinuti prolijevaje krvi, štititi sirijske civile od novog nasilja i ubijanja, a za to su potrebne hitne mjere za zaštitu civila", priopćeno je po završetku Foruma za tursko-arapsku suradnju u marokanskoj prijestolnici.

U sukobu proturežimskih prosvjednika i sirijskih sigurnosnih snaga od sredine ožujka ubijeno je više od 3.500 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Turski šef diplomacije Ahmed Davutoglu rekao je da Siriji prijeti izolacija.

"Cijena koju će sirijska vlada morati platiti ne ispuni li obećanja data Arapskoj ligi jest izolacija u arapskom svijetu", rekao je Davutoglu, prenosi Reuters.

Nabil al-Arabi, glavni tajnik Arapske lige koja je Siriju zbog višemjesečne krvave represije nad prodemokratskim prosvjednicima suspendirala iz članstva, najavio je na sastanku Lige u Rabatu da će Liga idućih dana u Siriju poslati svoje promatrače.

Suspenzija je stupila na snagu u srijedu nakon susreta ministara vanjskih poslova arapskih zemalja na kojem Sirija nije sudjelovala.

Liga je dogovorila slanje 500 članova arapskih udruga za ljudska prava, predstavnika medija i vojnih promatarča, ali za misiju je potreban pristanak sirijske vlade.

"Nijedan član izaslanstva arapskih organizacija za zaštitu civila neće poći u Siriju prije nego vlada (predsjednika Bašara al-Asada) potpiše protokol o razumijevanju koji jasno definira obveze i prava svake strane", rekao je al-Arabi.

16.11.2011. 18:14:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh