« Hi-tech
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
KORISNO

Appleov "kill swich" drastično smanjio broj krađa mobitela

Otkad je kartično plaćanje smanjilo količinu gotovine s kojom ljudi šeću po vani, mobiteli su postali najvećom metom uličnih lopova

Fotografija vijesti
Više o

smartphone

,

krađa mobitela

,

kill switch

Tehnologija je izgleda doskočila ogromnom broju krađi pametnih telefona. Prema pisanju Reutersa, broj krađa smartphonea drastično se smanjio u tri velika svjetska grada nakon što je prvo Apple, a zatim Samsung, u uređaje počeo implementirati kill switch koji korisniku omogućava daljinsko gašenje  mobitela u slučaju njegove krađe.

London vodi po padu krađa mobitela u velikim gradovima. Ondje je bilo 50 posto manje krađa u 2014. godini, u San Franciscu 40, a u New Yorku 25 posto.

"Napravili smo značajan napredak u borbi protiv epidemije krađa smartphonea koja je predstavljala problem u posljednje dvije godine", rekao je gradonačelnik Londona Boris Johnson.

Kalifornija je nedavno ozakonila obavezu ugradnje aplikacija za gašenje, a i pored činjenice da zakon još nije stupio na snagu, proizvođači masovno ugrađuju tu mogućnost u svoje telefone.

Google je, nakon Applea i Samsunga, tu istu funkciju uključio u Lollipop - posljednju verziju svoga Androida. Microsoft je obećao da će učiniti isto do srpnja ove godine.

Koliko je krađa mobitela velik problem govori činjenica da je u 2012. godini u SAD-u ukradeno čak 1,6 milijuna pametnih mobitela.

Gradonačelnici Londona, New Yorka i San Francisca proizvođače su pozvali da svojim telefonima dodaju i tehnologiju pozicioniranja po uzoru na Appleovu uslugu "Find my iPhone" koja omogućava da svoj telefon locirate čim se on spoji na internet.

13.02.2015. 08:44:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh