Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2015. 08:44:21
KORISNO

Appleov "kill swich" drastično smanjio broj krađa mobitela

Otkad je kartično plaćanje smanjilo količinu gotovine s kojom ljudi šeću po vani, mobiteli su postali najvećom metom uličnih lopova

Fotografija vijesti

Tehnologija je izgleda doskočila ogromnom broju krađi pametnih telefona. Prema pisanju Reutersa, broj krađa smartphonea drastično se smanjio u tri velika svjetska grada nakon što je prvo Apple, a zatim Samsung, u uređaje počeo implementirati kill switch koji korisniku omogućava daljinsko gašenje  mobitela u slučaju njegove krađe.

London vodi po padu krađa mobitela u velikim gradovima. Ondje je bilo 50 posto manje krađa u 2014. godini, u San Franciscu 40, a u New Yorku 25 posto.

"Napravili smo značajan napredak u borbi protiv epidemije krađa smartphonea koja je predstavljala problem u posljednje dvije godine", rekao je gradonačelnik Londona Boris Johnson.

Kalifornija je nedavno ozakonila obavezu ugradnje aplikacija za gašenje, a i pored činjenice da zakon još nije stupio na snagu, proizvođači masovno ugrađuju tu mogućnost u svoje telefone.

Google je, nakon Applea i Samsunga, tu istu funkciju uključio u Lollipop - posljednju verziju svoga Androida. Microsoft je obećao da će učiniti isto do srpnja ove godine.

Koliko je krađa mobitela velik problem govori činjenica da je u 2012. godini u SAD-u ukradeno čak 1,6 milijuna pametnih mobitela.

Gradonačelnici Londona, New Yorka i San Francisca proizvođače su pozvali da svojim telefonima dodaju i tehnologiju pozicioniranja po uzoru na Appleovu uslugu "Find my iPhone" koja omogućava da svoj telefon locirate čim se on spoji na internet.

13.02.2015. 08:44:21
http://metro-portal.hr/appleov-kill-swich-drasticno-smanjio-broj-kradja-mobitela/90064/