« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
U ŠEST GODINA

Antikorupcijsko savjetovalište primilo je 5 tisuća poziva građana

U većini prijava građani su bili izravnom žrtvom nepravilnog rada institucija i korupcije, poručili su iz Transparency Internationala Hrvatske

(Ranko Šuvar/Cropix)
Više o

korupcija

,

Transparency International Hrvatska

,

TIH

,

Zorislav Antun Petrović

,

antikorupcijsko savjetovalište

Antikorupcijsko savjetovalište Transparency Internationala Hrvatska (TIH) primilo je u proteklih šest godina više od 5.000 poziva građana kojima je dan besplatni savjet kako riješiti neki svoj problem upućivanjem na nadležna tijela ili pak kome prijaviti sumnju na korupciju.

"Antikorupcijski telefon pokrenut je u studenome 2003. godine, a namjera nam je bila pomoći građanima koji su se našli pred zidom, jer ne mogu riješiti neki problem u tijelima javne uprave, odnosno onima koji smatraju da su bili žrtva korupcije", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović.

Dodao je da se dnevno u TIH-u prime po nekoliko poziva na antikorupcijski telefon 0800 245 542, najčešće zbog toga što se građani, rješavajući svoj problem, ne znaju snaći u šumi propisa.

U šest godina 90 posto građana dobilo je savjet kome se obratiti i koja je institucija nadležna za rješavanje njihovog problema, a savjetovalište je do danas registriralo 1.500 slučajeva koji su zahvaljujući toj pomoći riješena, kazala je voditeljica savjetovališta Nikolina Novak Bergler.

U većini prijava građani su bili izravnom žrtvom nepravilnoga rada institucija i korupcije, a podjednak je i broj onih koju se javljaju u svojstvu svjedoka ili zviždača.

Najviše prijava odnosilo se na pravosuđe (26 posto), javnu nabavu (10 posto), privatni sektor (9 posto), na vlasnička prava (6 posto), građevinske dozvole (6 posto) te zdravstvo (5 posto).

Antikorupcijski telefon tako je zaprimio i više anonimnih dojava o nekima od afera koje su u posljednje vrijeme izašle u javnost, a svi su upućeni da se jave USKOK-u, kazala je voditeljica savjetovališta.

Puno pritužbi bilo je na sporost sudova, jer se sporovi vode 10-20 godina, na favoriziranja u javnim natječajima i nepravilno provedenu javnu nabavu, na nepotizam pri zapošljavanju, duga čekanja na upis vlasništva itd.

Najviše prijava došlo je s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije, a slijede Primorsko-goranska, Splitsko-dalmatinska, Istarska i Osječko-baranjska županija. Najmanje prijava stiglo je iz Međimurske, Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. (hina/metro-portal)

06.11.2009. 14:24:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh