« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
PACKE

Angela Merkel u ponedjeljak u Zagrebu, što donosi sa sobom

Prema njemačkim izvorima, govor Jadranke Kosor i veličanje Gotovine uznemirili su Europu pa slijede packe Angele Merkel

Angela Merkel dolazi s upozorenjima Jadranki Kosor
Više o

Mladen Markač

,

Angela Merkel

,

Ante Gotovina

,

Jadranka Kosor

,

posjet Hrvatskoj

Iz vladinog kabineta u Berlinu je neslužbeno objavljeno da će kancelarka Angela Merkel srbijanskim dužnosnicima prenijeti poruku da priznavanje Kosova nije uvjet za dobivanje kandidatskog statusa i otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Istodobno je rečeno i da Srbija, prije nego što postane članica Europske unije, mora priznati nove granice.

Tijekom redovne konferencije za novinare koju svake srijede u Berlinu saziva njemačka Vlada, kancelarkin glasnogovornik Steffen  Seibert nije htio detaljno komentirati sadržaje predstojećih razgovora s hrvatskim i srbijanskim dužnosnicima. Seibert je rekao: „O sadržaju razgovora se nerado izjašnjavam sada, nekoliko dana prije nego što kancelarka službeno krene na put. Ali u biti, kada kancelarka posjećuje jednu zemlju, onda to nije razlog za strah, već je to izraz našeg interesa za pozitivan razvoj u toj zemlji. To će se sigurno odraziti i na razgovore kancelarke koje će voditi u Hrvatskoj i Srbiji."

Premijerka Kosor uznemirila Njemačku i Europu

Predsjedavajući parlamentarne skupine za jugoistočnu Europu i kancelarkin stranački kolega Peter Weiß ocjenjuje da je kancelarkin posjet Hrvatskoj i Srbiji u ovom trenutku izuzetno važan. Njemačka sa Hrvatskom, kao budućom članicom Europske unije mora usuglasiti zajedničku europsku politiku, ali istodobno i upozoriti hrvatske dužnosnike da slijede političku liniju koja će voditi pomirenju sa susjednim državama. Weiß  tvrdi da je govor premijerke Jadranke Kosor tijekom proslave „Oluje" (kada je javno pozdravila u Hagu osuđene hrvatske generale Gotovinu i Markača) u Njemačkoj i Europi izazvalo uznemirenost i zabrinutost.

Beograd mora postići dogovor s Prištinom

Istodobno, Weiß napominje i da je Njemačka aktivno podržavala europski put Srbije, te da službeni Berlin cijeni i to što je Srbija izručila haške optuženike za ratne zločine. Međutim, Europska unija, a time i Njemačka ni u kojem slučaju neće dopustiti da se unutar njenih granica ponovo dogodi još jedan Cipar. Weiß objašnjava: „To znači da je za europsku perspektivu Srbije potreban zadovoljavajući dogovor s Kosovom. Angela Merkel će još jednom snažno ohrabriti i pozvati srbijansku vladu da razgovore s Prištinom pozitivno privede kraju."  „Najteži dio predstojećeg posjeta njemačke kancelarke službenom Zagrebu i Beogradu bit će taj da srbijanskim dužnosnicima  pojasni kako na sjeveru Kosova moraju usmjeriti svoje snage na suradnju, a ne konfrontaciju", komentira Enver Robelli, dopisnik njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung.

Politički kaos u BiH

To što se Sarajevo nije našlo na kancelarkinom dnevnom redu posjeta zapadnom Balkanu, moglo se preduvidjeti, kaže berlinski politolog Bodo Weber. „Nije ni bilo za očekivati da će se Sarajevo naći na kancelarkinom programu nakon što su propali razgovori o ustavnim reformama s bosansko-hercegovačkim čelnicima stranaka, koji su krajem prošle i početkom ove godine pojedinačno i iza zatvorenih vrata vođeni u uredu Angele Merkel u Berlinu, te završili u političkom kaosu i nemogućnosti da se napokon formira državna vlada Bosne i Hercegovine", komentira Weber i nastavlja: „Ne očekujem da će Bosna i Hercegovina biti jedna od tema razgovora gospođe Merkel tijekom njezinog službenog posjeta regiji. Možda će biti samo kratko spomenuta u Beogradu, ali situacija je toliko izmakla kontroli, tako da Njemačka u ovom trenutku ne daje nikakve znakove da bi bila spremna preuzeti veću inicijativu u Bosni i Hercegovini."

21.08.2011. 11:25:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    SIN LOVCA NA MEDVEDE
    21.11.2012. 09:21
    Lepo onomad reče Angela Jadranki "uvek smo bili saveznici"
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh