« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TRAŽE NOVOG SPASITELJA

Amerikanci nezadovoljni Obamom, ali i republikancima

Sedam tjedana uoči kongresnih izbora Amerikanci se ne mogu odlučiti žele li dati još jednu šansu demokratima ili se okrenuti konzervativcima

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

američki izbori

,

američki Kongres

,

kuhana hrana

Američki birači nezadovoljni su vodstvom predsjednika Baracka Obame i demokratske većine u Kongresu, ali i oporbenim republikancima, pokazala je u četvrtak anketa The New York Timesa i CBS Newsa sedam tjedana uoči kongresnih izbora u studenom.

Obamino obnašanje predsjedničke dužnosti odobrava 45 posto birača, dok 47 posto izražava neslaganje. Kada je riječ o gospodarstvu njegova je ocjena još gora, sa 41 posto odobravanja i 51 posto neslaganja. Na pitanje ima li Obama jasan plan za rješavanje problema zemlje 59 posto odgovara da nema, dok 56 posto smatra da nema strategiju za zapošljavanje.

>> Europljani još uvijek vole Baracka Obamu

Na pitanje odobravate li poteze većinskih demokrata u Kongresu, 63 posto birača odgovorilo je negativno, a 29 posto pozitivno. Javnost ima još mračniji pogled na oporbene republikance, čiji posao u Kongresu ne odobrava čak 73 posto birača, a odobrava 19 posto.

Dok se nezadovoljstvo Kongresom redovito pokazuje u ispitivanjima američkog javnog mnijenja, birači su obično imali znatno povoljnije mišljenje o vlastitim zastupnicima, dok se ove godine i to promijenilo.

Najveći udio Amerikanaca u zadnja dva desetljeća, čak 55 posto, kaže kako je vrijeme da zamijene vlastite članove Kongresa, dok 34 posto podržava reizbor.

U prilog izgledima oporbe na izborima govori i podatak da su birači iznimno otvoreni za promjene, čak i ako nisu sigurni gdje će ih dovesti republikanci.

Na nekoliko konkretnih pitanja o politici pojedine stranke, birači su uglavnom dali prednost demokratima, osim kod smanjivanja saveznog deficita i odnosa prema teroristima, gdje više vjeruju republikancima.

Većina smatra da demokrati imaju bolje ideje kako riješiti probleme u zemlji, pomoći srednjoj klasi i malim poduzetnicima, te otvoriti radna mjesta i imigraciju.

 

>> Obama: Prijeti nam loš rezultat na kongresnim izborima

 

Spor gospodarski oporavak nakon recesije i visoka nezaposlenost vodeći su razlozi nezadovoljstva birača, pa tako 8 od 10 Amerikanaca stanje gospodarstva ocjenjuje negativno, a 4 od 10 kaže da je njihova obiteljska financijska situacija lošija nego prije dvije godine. No, anketa pokazuje da mnogo više ljudi za gospodarske probleme još uvijek okrivljuje Wall Street i Georgea W. Busha, a ne Obaminu administraciju.

Raspoloženje u SAD-u sliči raspoloženju iz jeseni 1994. kada su republikanci nadmoćno pobijedili demokrate i preuzeli nadzor nad oba doma Kongresa, komentira The New York Times.

Demokrati trenutačno imaju 39 mjesta više u Predstavničkom domu Kongresa i 17 više u Senatu, a analitičari procjenjuju da bi mogli sačuvati većinu u Senatu te izgubiti donji dom Kongresa.

Amerikanci 2. studenoga biraju puni saziv Predstavničkog doma Kongresa, trećinu Senata, 36 guvernera saveznih država, te tisuće regionalnih i lokalnih dužnosnika i vijećnika.

Nacionalna telefonska anketa NYT/CBS-a provedena je od petka do utorka, na uzorku od 990 odraslih osoba od kojih 881 registriranih birača, uz marginu greške od plus ili minus tri posto. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 20:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh