« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ANKETA O TERORIZMU

Amerikanci ne vjeruju da će Bin Laden ikada biti pronađen

Većina Amerikanaca danas se manje boji terorizma nego prije, ali ih sve više sumnja u uhićenje Bin Ladena

Ground Zero New York
Ground Zero New York (Getty Images)
Više o

terorizam

,

Bin Laden

,

Ground Zero

,

11. rujna

,

lijekovi online

Devet godina nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna 2001., rekordan broj Amerikanaca vjeruje da Sjedinjene Države vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti čelnika Al Qaide Osamu bin Ladena, prema novoj nacionalnoj anketi objavljenoj u četvrtak.

Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. otkriva da 36 posto američkih građana misli da je zemlja sigurnija od terorizma nego što je bila prije napada iz 2001. Gotovo dvije trećine Amerikanaca, međutim, nije osobno zabrinuto da mogu postati žrtva terorizma. Većina je rekla da je spremna za napad, ako bi se dogodio.

Iako američka vlada ne daje nikakve naznake da je prestala tragati za čovjekom koji stoji iza napada 11. rujna, 30 posto Amerikanaca vjeruje da vlada vjerojatno nikada neće zarobiti ili ubiti Bin Ladena. Šezdeset i sedam posto vjeruje da je to malo vjerojatno.

"Povjerenje u lokalnu policiju i bolnice također je povećano u to vrijeme, a većina kaže kako smatra da je savezna vlada spremna odgovoriti na teroristički napad", rekao je Keating Holland, CNN-ov direktor za ispitivanja javnog mnijenja. 

U 2001., jedan od pet Amerikanaca je vjerovao da SAD vjerojatno neće uhvatiti Bin Ladena. Taj je broj proteklih godina stalno rastao. Na domaćem terenu, većina od 52 posto ispitanih je rekla da je sada spremna za teroristički napad. Godine 2003., većina ispitanih je rekla da njihove obitelji nisu bile pripremljene.

Unatoč tome, šest od 10 Amerikanaca vjeruje kako je potrebno da američke postrojbe ostanu u Afganistanu, kako bi se spriječile dodatne terorističke akcije u SAD-u. Anketa CNN/ORC provedena je telefonski 1. i 2. rujna na uzorku od 1.024 odraslih Amerikanaca. Istraživanje ima marginu greške od plus ili minus tri posto.(hina/metro-portal)

10.09.2010. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    10.09.2010. 08:35
    bin laden mozda uopce ne postoji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh