« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
TKO O ČEMU...

Amerikanci kritiziraju Moskvu zbog nasilnih uhićenja

"Osuđujemo uhićenje stotina oporbenih čelnika, novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji", pišu u zajedničkom priopćenju američkih senatora

Fotografija vijesti
Više o

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

SAD Rusija

,

prosvjedi u Rusiji

Nakon što je više stotina ljudi uhićeno u Moskvi i Sankt Peterburgu zbog prosvjedovanja protiv namještanja izbora, Sjedinjene Američke Države izrazile su zabrinutost zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u Rusiji, javlja Hina.

"Izražavamo zabrinutost zbog postupanja s uhićenicima koji su samo koristili svoje pravo na mirne prosvjede", rekao je Mark Toner, glasnogovornik američkog State Departmenta. "Podupiremo svačije pravo na mirne prosvjede, bilo gdje u svijetu", dodao je. "Ni Rusija nije iznimka u tom pogledu".

Specijalna policija je u utorak uhitila više od 550 prosvjednika u Moskvi, gdje su, po ocjeni promatrača, održani najveći prosvjedi od 90-ih. Troje američkih senatora, republikanac John McCain, neovisni senator Joe Lieberman i demokratkinja Jeanne Shaheen upozorili su pak na "uporabu nasilja ruskih redarstvenika nad mirnim prosvjednicima".

"Osuđujemo uhićenje stotina oporbenih čelnika, novinara i aktivista za ljudska prava u Rusiji", pišu u zajedničkom priopćenju. Senatori pozivaju ruske vlasti da puste "nepravedno uhićene" osobe i da "objave gdje su i u kakvim su uvjetima pritvoreni".

Po njihovim riječima, "prosvjedi koji se u ovom času održavaju u Rusiji odgovor su na besramnu prijevaru na nedjeljnim izborima u Rusiji". "Rusi zaslužuju vladu po svom izboru, koja će odražavati njihove težnje, i mi ih svakako podupiremo".

Ne možemo ne primijetiti kako su američki političari, posebice oni iz Republikanske stranke, za vrijeme nedavnih prosvjeda u svojoj zemlji zauzeli potpuno drukčiji stav.

08.12.2011. 09:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh